7 svar
306 visningar
Isaak 254
Postad: 5 dec 2021 20:58

ATP i glykolysen

Hej! Jag har en fråga kring ATP i glykolysen. Enligt boken är fosforyleringen energikrävande och ”kostar” två ATP, men vart kommer dom två ATP-molekylerna från? 
Enligt boken ska det också bildas fyra ATP-molekyler när fruktos-1,6-bisfosfat klyvs på mitten eftersom det frigörs energi, och att ”nettovinsten” för cellen alltså är två ATP-molekyler. Fattar inte detta heller. :(

Sååå tacksam för hjälp!

mag1 8351
Postad: 5 dec 2021 21:21

Glukos tas upp av cellen och fosforyleras direkt, annars kan glukosmolekylen smita ut från cellen genom samma transportör som tog upp den. Glukos transporteras in/ut beroende på koncentrationen, men då glukos fosforyleras bildas glukos-6-fosfat, och glukoskoncentrationen i cellen minskar så mer glukos kan tas upp.

Fosforyleringarna under glykolysen sker med ATP som substrat. ATP beskrivs ibland som cellens energivaluta, då många processer konsumerar ATP, och cellens ämnesomsättning samtidigt bildar mycket ATP. Så det går inte riktigt att se varifrån just dessa ATP-molekyler kommer ifrån, för ATP bildas och förbrukas hela tiden.

Två ATP molekyler går åt för att bilda fruktos-1,6-bisfosfat, som delas, men det är i senare steg som de fyra ATP molekylerna bildas. I princip sker det översiktligt som glukos (6-kol) fosforyleras 2 gånger (fosfat-6 kol-fosfat), som klyvs 2 st molekyler (3-kol-fosfat), och från var och en av dessa (3-kol-fosfat) kan två ATP bildas.

Därför blir det nettomässigt får cellen 2 ATP under glykolysen.

Mer detaljer om hur detta sker finns nog i din bok, eller på t.ex. wiki. Fastnar du eller får fler frågor är det bara att fråga igen.

Isaak 254
Postad: 6 dec 2021 17:16 Redigerad: 6 dec 2021 17:19

Tack för ditt utförliga svar! Innebär detta att när fruktosmolekylen klyvs i mitten och bildar två pyruvatjoner så bildas två ATP-molekyler per pyruvatjon, alltså fyra? Sedan tar man minus två ATP för man måste ”betala tillbaka” två ATP i och med att det var det som kostade fosforyleringen? Hoppas jag förstått dig rätt nu!!

mag1 8351
Postad: 6 dec 2021 18:02
Isaak skrev:

Tack för ditt utförliga svar! Innebär detta att när fruktosmolekylen klyvs i mitten och bildar två pyruvatjoner så bildas två ATP-molekyler per pyruvatjon, alltså fyra?

Ja summan blir fyra som du skrev, men ATP bildas i två separata steg innan pyrovatet bildas.

 

Sedan tar man minus två ATP för man måste ”betala tillbaka” två ATP i och med att det var det som kostade fosforyleringen? Hoppas jag förstått dig rätt nu!!

Precis, det blir två att betala tillbaka (som adderades till glukos samt fruktos-6-fosfat).

Isaak 254
Postad: 6 dec 2021 18:21

Vilka två separata steg menar du då? Eller det har du kanske redan nämnt..

Varför blir det att betala tillbaka till fruktos-6-fosfat? Vet att det sattes två fosfatgrupper på glukosmolekylen men inte på fruktosmolekylen väl? Är med på att det ska betalas tillbaka till glukosmolekylen. 

mag1 8351
Postad: 6 dec 2021 20:48
Isaak skrev:

Vilka två separata steg menar du då? Eller det har du kanske redan nämnt..

Jag vet inte om ni tittat på hela glykolysen, med dess steg, men denna bild sammanfattar glykolysen, där ATP bildningens två steg återfinns nere till vänster.

 

 

 

 

Varför blir det att betala tillbaka till fruktos-6-fosfat? Vet att det sattes två fosfatgrupper på glukosmolekylen men inte på fruktosmolekylen väl? Är med på att det ska betalas tillbaka till glukosmolekylen. 

En fosfatgrupp adderas i första steget (se bilden ovan), sedan omvandlas glukos-6-fosfat till fruktos-6-fosfat (andra steget), och till detta fruktos-6-fosfat adderas den andra fosfatgruppen (tredje steget).

Det sker ingen direkt "återbetalning" till en eller annan grupp, utan ATP förbrukas i två steg och ADP bildas. Sedan används ADP för att bilda ATP i senare steg, så "energivalutan" är den samma.

Isaak 254
Postad: 6 dec 2021 22:20 Redigerad: 6 dec 2021 22:24

Nej vi har inte kollat på hela glykolysen, jag läser på distans så får göra massor på egen hand tyvärr.. :/

Okej!! Så ATP förbrukas i två steg totalt när glukosmolekylen omvandlas till fruktos-6-fosfat och sedan till fruktos-1,6-bisfosfat (genom dom två fosfatgrupperna)? Sedan bildas ADP när fruktos-1,6-bisfosfaten bildats, och den används för att bilda ATP i senare steg? För i andra delen av glykolysen klyvs ju fruktos-1,6-bisfosfaten så tänker att ADP inte kan bildas där. Frågar bara för att dubbelkolla om jag förstått rätt, hoppas jag tänker rätt!

mag1 8351
Postad: 7 dec 2021 08:23
Isaak skrev:

Nej vi har inte kollat på hela glykolysen, jag läser på distans så får göra massor på egen hand tyvärr.. :/

Okej!! Så ATP förbrukas i två steg totalt när glukosmolekylen omvandlas till fruktos-6-fosfat och sedan till fruktos-1,6-bisfosfat (genom dom två fosfatgrupperna)? Sedan bildas ADP när fruktos-1,6-bisfosfaten bildats, och den används för att bilda ATP i senare steg?

Ja i princip. Men precis vilken molekyl av ADP som används för att bilda ATP går inte att veta. Det finns dock väldigt många ATP och ADP molekyler i en cell, så precis vilken det är spelar ingen roll (det är lite som om du får en femma (ADP) i växel på din tiokrona (ATP), och sedan när du får lite mer mynt kan du växla in din femma till en tiokrona igen - du är inte precis samma tiokrona/femkrona men mynten går att betala med oavsett).

 

För i andra delen av glykolysen klyvs ju fruktos-1,6-bisfosfaten så tänker att ADP inte kan bildas där. Frågar bara för att dubbelkolla om jag förstått rätt, hoppas jag tänker rätt!

Nej ATP förbrukas (och ADP) bildas innan fruktos-1,6-bisfosfat klyvs. Var någonstans i flödet, från glukos (uppe till vänster) till pyrovat, syns i schemat där ATP (markerat med stjärnor) och omvandlas till ADP, och tvärt om i slutet där ADP används för att bilda ATP.

Hela denna bild kan vara för detaljerad för Ke2 kursen, så innan du överväger att plugga in den skulle jag kolla med era lärandemål om det behövs för din Ke2 kurs.

Svara Avbryt
Close