2 svar
51 visningar
KemiKemiKemi är nöjd med hjälpen
KemiKemiKemi 5
Postad: 14 nov 2020

Att göra en 0,1% stärkelselösning till jodometrisk titrering

Hej! Jag ska göra en jodometrisk titrering och använda mig av en 0,1% stärkelselösning som indikator, men jag är inte helt säker på hur man ska göra en sådan lösning, varken i praktiken eller teorin.

 

Som jag har förstått det ska man värma upp stärkelsen (i detta fall potatismjöl) blandat med vatten så att det kokar under några minuter så att en lösning bildas. Jag har även förstått det som om att när man säger 0,1% stärkelselösning menar man att det viktmässigt ska vara 0,1% stärkelse och 99,9% vatten, alltså exempelvis 1 g stärkelse ska blandas med 1000 g vatten under kokning. 

 

Men saken är den, att jag vet inte riktigt om jag tänker rätt i varken teorin eller praktiken, då jag aldrig har gjort en stärkelselösning innan. Tror ni jag har jag tänkt fel när det kommer till att man bör koka lösningen och är det kanske inkorrekt att 0,1% innebär att lösningen ska vara viktmässigt 0,1% stärkelse?

 

Är ytterst tacksam för all hjälp jag kan få :)

Teraeagle 12563 – Moderator
Postad: 14 nov 2020 Redigerad: 14 nov 2020

Om lösningen ska vara 0,1% behöver du blanda 1 gram stärkelse med 999 gram vatten, inte 1000 gram (i praktiken har det dock ingen betydelse).

Varför måste du koka lösningen? Det enda du får se upp med är att om du blandar stärkelsen med allt vatten på en gång får du en klump som kommer vara svår att lösa upp. Det kan vara en bra idé att blanda stärkelsen med en liten mängd vatten först för att förhindra klumpbildning (ungefär som när man kokar sås).

Gör som om du skulle koka kräm - rör ut stärkelsen i lite av den kalla vätskan, koka upp resten av vattnet och häll i stärkelsesuspensionen under omrörning.

Svara Avbryt
Close