9 svar
95 visningar
detrr 2175
Postad: 12 jan 2019

Att skriva metod - gymnasiearbete

Hej, jag har en del frågor när det kommer till att skriva metoden för gymnasiearbetet. 

 

1. Skriver man metoden i flytande text eller i punkt form (t ex. 1. 100ml apelsinjuice hälldes i en e-kolv)? 

2. I resultatdelen skriver jag ner mina beräkningar, men för att beräkna askorbinsyra-halten har jag följt ett antal steg. Ska jag skriva upp dessa steg i metoden? Isåfall kan man kopiera och klistra in det från labbinstruktionen jag har?

Teraeagle 6865 – Moderator
Postad: 12 jan 2019

1. Flytande text.

2. Ja, skriv det i metoden. Nej, kopiera inte av labbinstruktionen. Tänk också på att ta upp ditt viktigaste reesultat direkt i resultatdelen. Man vill inte bläddra runt för att leta efter det viktigaste du har kommit fram till. När man skriver en”riktig” rapport kommer 4 av 5 bara att läsa dinn sammanfattning och kolla på dina resultat och slutstaser

detrr 2175
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Vad menar du med att jag ska bara ta upp det viktigaste resulatet? 

 

EDIT: När jag t ex ska skriva att jag gjort en stärkelselösning skriver man då att 1 tsk potatismjöl hälldes i en 50ml bägare? 

 

EDIT 2: Såhär skrev jag om hur jag gjorde en stärkelselösning. Jag undrar om jag kan få feedback på dessa meningar så att jag vet hur jag sen ska fortsätta? :) 

 

Först gjordes en stärkelselösning. 1 tsk potatismjöl hälldes i en bägare. Därefter mättes 50 ml avjonat vatten i bägaren. Jag satte på värmeplattan och rörde om i lösningen med en glasstav tills det blev en klar färg.

Teraeagle 6865 – Moderator
Postad: 12 jan 2019

Jag skrev inte att du bara ska ta upp det viktigaste, jag skrev att det viktigaste ska komma först. Jag tycker att du har börjat bra, men normalt ska man undvika personliga pronomen som jag. Skriv ”värmeplattan sattes på” istället för ”jag satte på värmeplattan”. Nu finns det andra åsikter kring detta och hur man skriver beror delvis på ämnet.

detrr 2175
Postad: 12 jan 2019

Okej, jag förstår. 

 

Sen om jag t ex ska skriva upp kemikalier i min metod kan jag använda mig av den kemiska beteckningen eller skriver man ut det med ord? 

 

T ex 100cm3 av juicen blandades med 25cm3 0,010 M KIO3. 

Teraeagle 6865 – Moderator
Postad: 12 jan 2019

Du skulle kunna skriva med kemiska beteckningen och sedan ha en lista där du skriver ut namnet på föreningarna du har med. Ett alternativ är att skriva ut namnet med bokstäver första gången och sedan använda beteckningen, t.ex:

Kaliumjodat (KIO3) blandades med apelsinjuice och ställdes i kylskåpet. Juicen ska inte drickas eftersom KIO3 är ett ämne som inte bör förtäras.

detrr 2175
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Okej, men om vi går tillbaka till beräkningarna. Hur ska man få med det i metoden? För i labbinstruktionen står det såhär: 

Teraeagle 6865 – Moderator
Postad: 13 jan 2019

Om du inte har fått några direktiv kring hur du ska lägga in beräkningarna - hur skulle du själv vilja ha dem presenterade ifall du lästa rapporten?

Själv hade jag velat ha dem i ett separat avsnitt där jag snabbt kan bläddra förbi dem. Uträkningarna är inte intressanta ifall man inte vill kolla mer i detalj hur du har gjort eller vill leta efter fel om man upplever resultatet som konstigt. Kanske i en bilaga?

detrr 2175
Postad: 18 jan 2019 Redigerad: 18 jan 2019

Ja jag gjorde som du sa och skrev bara hur jag gjorde dvs hur jag utförde mina beräkningar. Men då skrivs väll dessa uträkningar i resultatdelen där man ska sammanställa sitt resultat? 

 

EDIT: Ber verkligen om ursäkt för att mina uträkningar är röriga!

Teraeagle 6865 – Moderator
Postad: 19 jan 2019

Du får som sagt sätta beräkningarna där du tycker att de passar bäst ifall du inte har fått några direktiv. Det är svårt att se ifall det är rimligt att ha dem i resultatet när jag inte har läst rapporten... 

Svara Avbryt
Close