3 svar
121 visningar
Höstregn 3
Postad: 3 dec 2023 15:58

Att skriva om en simpel text till en vetenskaplig version

Jag fick i uppgift att skriva om en text som handlar om jonförening, fast på ett  vetenskapligt sätt. Den simpla versionen ser ut så här:
 

Bilderna ovanför representerar hur en jonförening fungerar. Personen med den blåa ärtpåsen ska föreställa en Natrium atom medans personen med de gröna ärtpåsarna ska föreställa en Calcium atom. Och varje ärtpåse ska föreställa en valenselektron (valenselektron är elektroner som befinner sig i den yttersta skalet av en atom).  
 
 I den andra bilden kan man se hur Calcium atomen tar valenselektronen från Natrium atomen eftersom Calcium atomen vill ha 8 valenselektroner och Natrium vill ha 0 valenselektroner för då blir båda glada!  
 
I den tredje bilden så ser man hur alla är glada.  
 
 
Däremot så kan man se att i fjärde bilden så går dem två atomerna ihop, detta beror på att när Calcium atomen tog elektronen från Natrium atomen så hade Calcium mer elektroner än protoner, så då kallas det för en negativt laddad jon. Och Natrium atomen blev en positivt laddad jon eftersom den hade mer protoner än elektroner. Och som alla vet så går + och – ihop eftersom det bildas en attraktion mellan dem. Så Calcium atomen och Natrium atomen gick ihop.

Det skrev jag om till: 

Bilderna ovan representerar processen av jonbindning. Individen med den blåa ärtpåsen ska avbilda Natrium atom (Na), medan personen med de gröna ärtpåsarna representerar Calcium atomer (Ca). Varje ärtpåse illustrerar en valenselektron. I kvantmekaniska atommodellen så kan detta betecknas som:  
 
Na 
K skalet: 1s² 
L skalet: 2s²2p⁶ 
M skalet: 3s¹   
 
Cl 
K skalet: 1s² 
L skalet: 2s²2p⁶ 
M skalet: 3s²3p⁶ 
N skalet: 4s² 
 
Figur 2.  
Calcium tar valenselektronen från Natrium eftersom Calcium vill uppnå ädelgasstruktur vilket leder till att den får en mer stabil elektronkonfiguration, medan Natrium blir stabil när den överlämnar sin valenselektron så det blir gynnsamt för båda vid denna process. 
 
Figur 3. 
I den tredje bilden så visas hur båda atomerna befinner sig i ett stabilt och förmånligt tillstånd 
 
Figur 4. 
Calcium hade större elektronegativitet än Natrium så då blev Calcium en negativt laddad jon (Ca⁻). Medans Natrium har fler protoner än elektroner vilket resulterar i en positivt laddad jon (Na⁺) 
Atomerna har olika laddningar eftersom det är en skillnad i elektronegativitet vilket leder till attraktion.  

Hur skulle jag kunna förbättra texten, för något känns inte rätt med den, jag vet att den kan bli bättre men jag vet inte hur jag kan höja ribban.
Jag skulle uppskatta ifall ni inte säger till vad som ska ändras utan hur texten kan bli förbättrad, vilka kriterier som kan bli förbättrad så jag kan utvecklas själv fast med vägledning<33

Teraeagle 20283 – Moderator
Postad: 4 dec 2023 00:03

Det är väldigt rörigt och svårt att förstå när vi inte har tillgång till hela uppgiften inklusive alla figurer du hänvisar till. Något har du nog missuppfattat när du skriver att ”calcium” (som heter kalcium på svenska) bildar negativa joner. Elektronkonfigurationen för klor (klorid?) ser också konstig ut.

Höstregn 3
Postad: 4 dec 2023 08:34

ska jag skicka bild på figurerna så att du fattar kontexten bättre?

Teraeagle 20283 – Moderator
Postad: 4 dec 2023 08:40

Ja gärna

Svara Avbryt
Close