1 svar
909 visningar
Candy03 9
Postad: 31 aug 2019

att skriva stödord

jag är väldigt dålig när det gäller att skriva stödord. jag skriver typ alla ord i meningen för utom småorden.  är det någon som har några bra tips när det gäller att skriva stödord? hur gör man för att inte skriva för mycket och hur vet man vad det viktigaste i texten är?

Du kan träna på att ta bort "onödiga" ord med hjälp av vanliga meningar. Exempel: (text från wikipedia)

Pingviner (Spheniscidae) är den enda familjen inom ordningen pingvinfåglar (Sphenisciformes) som omfattar ett antal arter som alla lever på södra halvklotet (med undantag för galápagospingvinen), huvudsakligen i södra polarområdet (Antarktis). Pingvinerna skiljer sig anatomiskt markant från andra fåglar, bland annat kännetecknas de av att de inte kan flyga och istället använder de sina tillbakabildade vingar när de simmar och dyker. Familjen omfattar sex släkten, sjutton arter och ett antal underarter. Den största pingvinarten som är känd från fossil är Anthropornis nordenskjoeldisom mätte dryga 165 centimeter och levde för cirka 40 miljoner år sedan.[1]

Första meningen är:

Pingviner (Spheniscidae) är den enda familjen inom ordningen pingvinfåglar (Sphenisciformes) som omfattar ett antal arter som alla lever på södra halvklotet (med undantag för galápagospingvinen), huvudsakligen i södra polarområdet (Antarktis).

Här kan vi stryka ganska mycket och ändå behålla en rimlig förståelse för innehållet:

Pingviner (Spheniscidae) är den enda familjen inom ordningen pingvinfåglar (Sphenisciformes) som omfattar ett antal arter som alla lever på södra halvklotet (med undantag för galápagospingvinen), huvudsakligen i södra polarområdet (Antarktis).

Vilket som stödord blir:

Pingviner (Spheniscidae) enda familjen i ordningen pingvinfåglar. (Sphenisciformes) omfattar arter, södra halvklotet (undantag: Galapagospingvinen) huvudsakligen Antarktis.

Det går att rensa mer, men då förlorar man en del fakta. Beroende på vilken utbildning man läser kanske det inte är viktigt att veta de latinska namnen, eller att de är ensamma i sin ordning. 

Ta de andra meningarna i texten, och försök göra samma sak. Ofta blir det bindeord och andra grammatiska tillägg som ryker. De bidrar inte särskilt mycket till själva innehållet, utan ska göra texten mer begriplig, men eftersom du redan läst texten några gånger, har du en rätt bra känsla för den. Då kan du stryka en del sådana ord. :)

Svara Avbryt
Close