3 svar
50 visningar
Salsadansssar 212
Postad: 11 sep 2019

Att störa kemiska jämvikter.

A och B har jag löst, den jag fastnad på är C. 

Mitt försök till ett resonemang:  När man tillsätter silvernitrat kommer först en fällning av  kloridjoner att bildas. Detta resulterar i att en ökning av partiklarna på reaktant sidan sker. Reaktionen kommer därför att skifta åt höger. Eftersom om koncentration av ämnen ökar på reaktantsidan  ges möjligheten för fler kollisioner mellan Cu(H2O)42+  och AgCl, när fler partiklar kolliderar bildas det fler reaktanter än produkter. För att jämna ut reaktionen och nå jämvikt kommer reaktionen att tillfälligt skifta åt höger tills jämviktsläget är inställt igen.

Teraeagle 8895 – Moderator
Postad: 11 sep 2019

Det är tvärt om. När man tillsätter silvernitrat kommer silverjoner att reagera med kloridjoner och bilda en fällning av svårlöslig silverklorid. När detta sker sänks koncentrationen av kloridjoner, vilket reaktionen försöker motverka enligt Le Chateliers princip genom att omvandla mer [CuCl4]2- till [Cu(H2O)4]2+ så att det frigörs fler kloridjoner.

Salsadansssar 212
Postad: 11 sep 2019

jaha, om jag förstår det rätt menar du att koncentrationen av kloridjoner sänks eftersom "fler kloridjoner upptas för att fällningen av AgCl ska bildas. Jämvikten förskjuts åt vänster eftersom fler mängen reaktanter är "färre" än produkter? 

När AgCl reagerar med reaktionen, kommer AgCl att därefter ingå i reaktionen? Eller kommer den ända skillnaden vara att vi har färre kloridjoner än innan?

Tack på förhand?

Koncentrationen av kloridjoner kommer bara att ändras väldigt lite, fö ratt det bildas nästan lika många kkoridjoner genom sönderfall av klorokomplexet som vad det förbrukas kloridjoner för att bilda silverkloridfällningen.

Svara Avbryt
Close