3 svar
58 visningar
tjenatjena är nöjd med hjälpen!
tjenatjena 63
Postad: 11 apr 2020

Att ta reda på mer om eget valt ämne

Hej, denhär uppgiften har jag fått från min slöjd lärare, och jag fattar ingenting, ingenting.

kommer kopiera och klistra in den här så ni kan ta en titt för er själva.

Design / designers / arkitekt / arkitektur /trender i olika kulturerSyftet med den här uppgiften är att du får en möjlighet att arbeta med det här målet i kursplanen:”utveckla din förmåga att tolka slöjdföremålets estetiska och kulturella uttryck”Och får möjlighet att visa hurväl du når kunskapskraven när det gäller det här kriteriet:”du kan förstå vad olika slöjdföremål kan berätta. Du kan diskutera om symboler, färg, form och material”Uppgift: Att ta reda på mer om eget valt ämne och redovisa genom att lämna in i TeamsFörslag på ämne:Design / designers / arkitekt/ arkitekturVälj en tidsepokelleren möbeleller material(utmärkande drag i form, färg, material, tillverkningssätt, symboler, vad händer samtidigt i samhället, inom konst och musik t.ex.)TrenderHur kan man se olika trender i olika möbelstilar / arkitektur(Hur kan det se ut i framtiden (utmärkande drag i form, färg, material, tillverkningssätt, symboler, vad händer samtidigt i samhället, inom konst och musik t.ex.)

LisaG 88
Postad: 11 apr 2020

Låter ju som en riktigt spännande och rolig uppgift.

Som jag tolkar uppgiften så skall du välja ett förmål som är handtillverkat, t.ex. möbel eller slöjdalster. Kan antagligen även vara metallföremål eller glas / porslin, eller varför inte ett textilföremål ex. matta.

När du valt föremålet så ta reda på mer om föremålet, om materialet, om designen eller de som gjorde föremålet. Hur påverkas de av dåtidens mode etc.

Sverige har ett rikt urval av hantverk. Vi har samisk kultur i norr med föremål i skinn och renhorn som är väldigt knutna till den lokala samiska historien. Vi har och har haft många glasbruk med flera kända designers. Vi har en rik folkdräktstradition kring Dalarna, där varje del-föremål är rikt utsmyckat och berättar en historia. En av våra svenskaste symboler dalahästen tillverkas nu delvis maskinellt, men var från början ett handslöjdat föremål. Flera kända svenska tillverkare av smycken / tenn föremål / kopparföremål finns också. Det stod inte heller i uppgiften att föremålet behövde vara svenskt...

Det finns säkert många bra källor att ösa ur, så första steget är att välja ett föremål och börja gräva fram fakta, för att kunna svara på några av frågorna i uppgiften.

tjenatjena 63
Postad: 12 apr 2020

jag fattar fortfarande inte...hur ska jag  börja texten? vad ska jag skriva om? ska jag skriva faka som föremålet jag väljer? 

LisaG 88
Postad: 12 apr 2020

Japp när du valt ett föremål så ta reda på lite mer om det. Hur gammalt, i vilket material, hade föremålet någon funktion eller bara prydnad ?Finns det symboler på ? Betyder dessa något ? Vet man vem som tillverkade föremålet ?

När du börjat så återkom igen. Det är lättare att hitta underlag när man vet vilket föremål det handlar om.

Texten kan du börja med: Jag tänkte berätta om ……….. 

Har du någon idé vad du vill skriva om ?

Svara Avbryt
Close