5 svar
42 visningar
Thilia 4
Postad: 17 nov 10:44

Ättika och bikarbonat - bakteriedödande

Jag blandar nu lite kemi och biologi, men jag behöver hjälp till mitt GA. Jag undrar vad det är som gör att ättika och bikarbonat funkar som så bra rengöringsmedel. Är det för att ättikan är sur och därför skadar bakterien på det viset eller är det för att det blir en reaktion mellan bikarbonaten och ättikan?

Snälla hjälp

Teraeagle 16895 – Moderator
Postad: 17 nov 10:51 Redigerad: 17 nov 10:54

Bägge dessa ämnen kan döda bakterier eller hindra deras tillväxt, främst eftersom de förändrar pH-värdet så att det bildas en miljö där bakterier inte trivs. Processerna i en organism är anpassade för ett visst pH. Om det ändras för mycket påverkas bland annat proteinernas struktur så att de inte fungerar som de ska.

Men för att knyta an till din fråga så är det bara en delförklaring till varför dessa produkter fungerar som rengöringsmedel. Ättika är, eftersom det är surt, bra på att lösa upp kalkavlagringar. Det har också en skarp doft som döljer röklukt och andra odörer. Bikarbonat (natriumvätekarbonat) är istället basiskt och kan hjälpa till att lösa upp fett - speciellt om det upphettas då det sönderfaller till natriumkarbonat vilket är ännu mer basiskt. På kemispråk kallas det för alkalisk esterhydrolys eller förtvålning.

Thilia 4
Postad: 21 nov 12:01

Okej, men vad är det som gör att det basiska löser upp fettet då?

Teraeagle 16895 – Moderator
Postad: 21 nov 13:18

Hydroxidjonerna reagerar med fettet så att det bildas glycerol och karboxylatjoner (korresponderande baser till fettsyror).

Thilia 4
Postad: 22 nov 11:33

Tack 😊

Thilia 4
Postad: 24 nov 11:38

Teraeagle är det möjligt för mig att få använda dig som referat i min uppsats?

Svara Avbryt
Close