ättiksyra i vinäger labb
Hej! hoppas jag kan hitta någon som kan hjälpa mig har verkligen fastnat och fattar ingenting!
Bestämning av ättiksyrahalten i vinäger genom titrering
Reaktion mellan en syra och en bas kallas neutralisation. Titrering är en analysmetod där neutralisation används för att bestämma koncentrationen av en syra eller en bas. Läs om neutralisation och titrering innan du genomför laborationen.
Vinäger är en vattenlösning av ättiksyra. Bestämning av ättiksyrainnehållet kan göras genom att titrera med en natriumhydroxidlösning. För att indikera ekvivalenspunkten används droppar av indikatorn fenolftalein. Fenolftalein har rosa färg vid basiskt pH och är färglös vid surt pH
Material : E-kolv, bägare, byrett, stativ, stativklämmor, våg, magnetomrörare, tratt, skyddsglasögon, skyddsrock, 250 cm3 mätkolv
Kemikalier: Natriumhydroxid i fast form, vitvinsvinäger, fenolftalein, avjonat vatten
Riskbedömning: Natriumhydroxid är starkt frätande. Vid all hantering används skyddsglasögon och labbrock.
Utförande:
• Bered 250 cm3 NaOH-lösning med koncentrationen 0,200 mol/dm3
Använd en mätkolv för att få så noggrann koncentration som möjligt
• Ställ en E-kolv på vågen och nollställ den. Mät med en pipett upp 5 ml vitvinsvinäger och för över den till E-kolven. Notera vitvinsvinägerns massa
• Lägg magneten i E-kolven
• Tillsätt cirka 25 cm3 avjonat vatten och 5 droppar fenolftalein till E-kolven med vinägern
• Placera en slaskbägare under byretten
• Säkerställ att byrettens kran är stängd (vågrätt position på handtaget)
• Du kan också testtitrera genom att fylla byretten med vatten och på så vis lära känna kranens tröghet, så att du får en droppes flöde vid ekvivalenspunkten och inte en stråle av flera droppar samtidigt. Du kan då också få klarhet i om det är en läckande byrett eller en som är okej
• Sätt en tratt i övre delen av byretten och fyll byretten med natriumhydroxidlösningen ända upp till nollstrecket
• Se till att vätskan går ända ner i spetsen på byretten. Detta görs genom att öppna kranen helt så att eventuell luft avlägsnas och en liten mängd vätska rinner ut i slaskbägaren
• Avlägsna slaskbägaren
• Placera magnetomröraren rakt under byretten
• Ställ E-kolven på magnetomröraren
• Sätt igång magnetomröraren, låt magneten röra om syran innan byrettkranen öppnas
• Håll handen vid kranen hela tiden så att flödet av vätska snabbt kan regleras
• När rosa prickar bildas i lösningen är ekvivalenspunkten nära
• Sakta ned flödet av droppar och låt magnetomröraren gå längre tid till nästa droppe
• När omslaget sker och lösningen färgas rosa stäng omedelbart kranen
• Avläs byretten och anteckna volym tillsatt NaOH-lösning
• Upprepa titreringen ytterligare en gång
• Beräkna masshalten ättiksyra i vinäger, tag medelvärdet av dina två titreringsresultat
• Sätt alla beräkningar under en rubrik beräkningar i laborationsrapporten
Rapport:
Skriv rapporten enligt mallen för rapportskrivning. Reaktionsformler och beräkningar ska vara med. Det är viktigt att du reflekterar över vilka felkällor som finns och diskuterar dessa i rapporten.
Jag har utfört labben! och kom fram till att det är 2g natrium jag skaanvända i 250cm3. 5ML vinäger vägde 5g! och genom mina två försök var medelvärdet 19,4!
Jag har totalt fastnat på sista punkten som säger att jag ska beräkna masshalten ättiksyra i vinäger. Tag medelvärdet av dina två titreringsresultat!!
snälla behöver verkligen hjälp med denna!
Enligt lab-beskrivningen skall du använda NaOH, inte Na, när du framställer NaOH-lösningen. Vilket var det du räknade på ? Vilken blev den exakta koncentrationen för NaOH?
Var det volymen tillsatt NaOH vid ekvivalenspunkten som var 19,4 (gissar att du menar ml)? Hur många mol HAc fanns det alltså i 5,0 ml vinäger? Vilken massa har denna mängd HAc?
jag fick fram att det va 2g natriumhydroxid som jag la till i 250ml vatten som sedan hälldes i byretten! därefter hade jag i 5ml vinäger, med 25ML avtonat vatten och 5 droppar FTT i kolven där natriumhydroxiden skulle droppa i. jag gjorde två försök! den första titreringsresultatet gav 19,5ml och andra försöket 19,3ml medelvärdet blev då 19,4ml, nu ska jag beräkna masshalten utav ättiksyran i vinägern!
molmassan för natriumhydroxiden är 40g/mol alltså 2/40=0.05 mol
alltså betyder det väll att jag har koncentrationen natriumhydroxid i baretten 250ML= 0,250dm3. Det betyder att c=n/V= 0.05mol/0,250dm3= 0,2mol/dm3
men jag har fastnat helt på hur jag ska gå vidare för att få fram masshalten ättiksyrai vinäger!
Massan eller molmassan till ättiksyra (CH3COOH) är 60,4
Vid ekvivalenspunkten har du tillsatt lika många mol NaOH som du hade HAc från början, så . Eftersom man inte fågar efter koncentrationen för HAc i vinäger, bara masshalten, så behöver du inte räkna ut den koncnetrationen.
Räkna alltså ut hur många mol NaOH du hade i 19,4 ml av lösningen. Det är så många mol HAc du hade i 5 ml vinäger.
Vilken massa har denna mängd HAc? Vilken masshalt motsvarar det (du vet ju att du hade 5 g vinäger från början)?
ojj nu förstår jag inte.
jag räknade ut att 0,200*19,4*10^-3(0,001) vilket blir 0,0038mol detta är substansmängden för natriumhydroxid!
Reaktionsformeln är då Hac+NaOH---->NaAc+h20
alltså är de lika mycket substansmängd 0,0038mol för båda? tänker jag rätt eller är jg helt ute och cyklar ?
Substansmängden ättiksyra i 5 ml vinäger är lika stor som den tillsatta substansmängden NaOH, så du resonerar alldeles rätt. Vilken massa har 0,0038 mol ättiksyra?
Hej!
jag har nu gjort som så här att jag har tagit 0,0038*64,04 som blir= 0,2281g
därefter tar jag 0,2281g/5g som blir 0,456...för att få de i procent så gångrar jag med 100 vilket blir 4,56%..
litet slarvfel det ska vara 60,04 och inte 64,04
Enligt Wikipedia brukar vinäger innehålla 4-8 % ättiksyra, så ditt resultat är rimligt.