2 svar
152 visningar
Erika1267 193
Postad: 5 mar 2020 09:35

Avrunda

Hej jag har en allmän fundering. När man beräknar en uppgift i flera steg, ska man då avrunda det tal man får ut då i varje delberäkning?

När man sedan använder sig av något tal man beräknade i en delberäkning i en sista beräkning ska man då skriva det avrundade värdet i beräkningen eller kan man skriva talet fast med tre punkter efter? 

Ex säg att resultatet för en viss beräkning blir ca 3,5 men på miniräknaren står det (3,49875...) 

Därefter vill jag använda detta värde för fortsatt beräkning. Ska jag då i nästa uträkning skriva 3,5 eller 3,49875...? Min allmänna fundering är om det är korrekt att använda sig av tre punkter efter ett tal på detta sätt? Om jag skriver upp det avrundade värdet i sista beräkningen måste jag väl ändå använda mig av alla decimaler som miniräknaren ger för att kunna avrunda på slutet?

Tegelhus 225
Postad: 5 mar 2020 09:46

Generellt sätt vill man avrunda så lite som möjligt på vägen för att undvika avrundningsfel. Använd så exakta värden du kan i dina uträkningar, och avrunda först på slutet.

Skaft 2373 – F.d. Moderator
Postad: 5 mar 2020 09:48

Det låter som att värdet du räknar vidare med inte är avrundat, och undrar hur du kan skriva ut det i uträkningen? 

Det finns lite olika sätt. Jag skulle inte rekommendera att skriva ut ett värde som inte är det som används (3.5), det blir ju att luras lite grann. Punkterna går att använda, kanske, men har två problem: Det blir långt och jobbigt att skriva/läsa, och dessutom kan vissa tolka punkterna som "sista siffran/sekvensen upprepas i oändlighet" vilket kanske inte är vad man menar.

En bättre idé är att låta uttrycket som gav decimalföljden stå kvar som ett uttryck. Dvs, om du räknade ut 3/17 och fick nåt långt och jobbigt att räkna vidare med i nästa steg, låt det då stå kvar som 3/17 istället. Det beskriver precis samma tal, och är snyggare än att skriva "0.17647...". Det är dessutom tydligare eftersom man inte får den där tvetydigheten som punkterna ger.

Ett annat alternativ, när själva uttrycket också är långt och krångligt (kanske ett långt rotuttryck), är att ge talet ett variabelnamn: x, k, p, eller nåt annat. Det långa uttrycket kan markeras genom att t.ex. ringa in, eller sätta en klammer under, och visa att du sätter det lika med t.ex. "p". Sedan använder du bara bokstaven p därefter istället för det långa krångliga.

Svara Avbryt
Close