6 svar
175 visningar
natur1234 3
Postad: 4 sep 2019

bakterie odling

hej, jag går i natur och ska göra gymnasiearbete om bakterier. Jag vill odla en sort bakterie och utsätta den för olika faktorer, men jag vet inte vilken sort bakterie jag ska odla och hur jag ska odla det. SNÄLLA HJÄLPPPPPPP!

Qetsiyah 2261
Postad: 4 sep 2019

Bakterier du kan hitta i naturell yoghurt är bra. 

Det är troligtvis den enda bakterien du får använda, men fråga din biologilärare. 

Du ska odla den i en petriskål med agar.

Teraeagle 8879 – Moderator
Postad: 4 sep 2019 Redigerad: 4 sep 2019

Jag håller med om att bakterier i yoghurt (mjölksyrabakterier, Lactobacillus) är bäst lämpade och innebär lägst risker. Det enklaste är att helt enkelt odla dem i mjölk. När man tillverkar yoghurt tas en del befintlig yoghurt (så att man får med bakterierna) och sätts i mjölk. Om blandningen sen får stå i rumstemperatur eller något varmare så förökar sig bakterierna och förbrukar sockret i mjölken. Till slut har man bildat ny yoghurt av mjölken.

Kan du utnyttja detta på något sätt? Du kan testa att utsätta mjölk-yoghurt-blandningen för olika faktorer och om den inte sedan omvandlas till yoghurt mår nog inte bakterierna särskilt bra.


När jag gick gymnasiet fanns det en kurs i bioteknik. Då fick vi odla försvagade stammar av E. coli på agarplattor och det är eventuellt något du skulle kunna göra ifall skolan har utrustning för det.

natur1234 3
Postad: 9 sep 2019

Att odla E. Coli har jag själv funderat på men jag undrar hur? Skulle jag kunna få en metod hur jag ska odla E coli? Någon hemsida? Fakta om den?

Kolla med din lärare om du överhuvudtaget får odla E. coli. Ifall du får göra det kommer din lärare att berätta för dig hur du måste göra för att odlingen ska vara säker.

natur1234 3
Postad: 9 sep 2019

Problemet är att läraren jag har i gymnasiearbete kan ingenting inom bioteknik 

Då kommer du definitivt inte att få odla potentiellt farliga bakterier. En förutsättning är att det finns rätt utrustning och en handledare som vet hur man gör.

Du får diskutera med läraren, ta vårt förslag här i tråden med mjölksyrabakterier eller välja ett annat arbete.

Svara Avbryt
Close