3 svar
57 visningar
Arbetsmyran 305
Postad: 3 dec 2022 15:52

Bakterier

Ämnesomsättningen hos bakterier som gör att de växer. Alla bakterier är annorlunda men är deras ämnesomsättning också det, för jag ska skriva labrapport om bakterieodling gällande Escherichia coli som är en bakterie. Hur är deras ämnesomsättning/tillväxt?

mag1 8932
Postad: 3 dec 2022 16:00

Vad har du hittat när du sökt information om E.coli? Börja med att beskriva vad du hittat, eller med vilka sökord du letat information med, så blir det enklare att hjälpa dig hitta ditt svar.

Arbetsmyran 305
Postad: 4 dec 2022 00:00

Jag vet att E coli påverkas av pH-värdet, liksom att 6-8 är det optimala men att lägre gör att den avstannar men varför är det så? Jag fattar att det är giftigt men på vilket sätt.

mag1 8932
Postad: 4 dec 2022 10:46

pH värdet, motsvarande koncentrationen av oxoniumjoner, påverkar väldigt många (i princip alla) molekyler i en cell. Och påverkan är t.ex. att en syra eller sur grupp protolyseras (vid högre pH, och ämnets laddning ändras) eller en bas tar upp en proton (vid lägre pH, och ämnets laddning ändras).

Ämnen som kan ta upp/lämna ifrån sig protoner är t.ex. proteiner (bl.a. enzymer), fosfolipider och näringsämnen. Proteiner är känsliga för förändringar i pH, jämfört med t.ex. glukos som inte direkt påverkas. Celler brukar ha ett intervall av pH, som cellen gillar (E. coli kanske närmast pH 7, och gillar 6,8-7,2 bra). Men pH kan variera lite mer, så för att överleva har cellen och dess delar anpassats för att klara av lite större pH intervall (kanske 6-8) där cellen inte mår så bra längst bort från "favorit pH", men cellen kan fungera, dela sig m.m. Och blir pH ännu lägre (4) eller ännu högre (10) kan cellen inte fungera, och beroende på vilken art det är kan nog cellen t.o.m. dö. Det är t.ex. anledningen till att vi kan konservera mat genom att syra den, d.v.s. sänka pH så mycket att bakterierna inte kan leva.

Cellen försöker hela tiden att hålla pH stabilt inuti cellen, vid det pH som cellen gillar bäst, d.v.s. cellens optimala pH, som för E. coli är ca 7. Och om pH utanför cellen är nära 7, behöver cellen inte arbeta så mycket med att kompensera. Ökar/minskar däremot pH utanför cellen, så blir skillnaden mellan pH i/utanför cellen större, och cellen behöver då kompensera för detta, genom att pumpa in/ut oxoniumjoner. Men till slut blir skillnaden så stor att cellen inte kan kompensera för skillnaden, och pH i cellen påverkas.

Så om pH till slut ändras i cellen så påverkas alla de molekyler som kan ta upp/ge i från sig protoner. Och detta sätter systemet ur balans, för de kemiska processer som cellen är beroende av påverkas. Summan av systemets obalans/påverkan är negativ för cellen, eller som du skrev "giftigt för cellen".

Svara Avbryt
Close