Anna321 81
Postad: 23 sep 2020

Bättre fokus

Hej!

Jag har fokus problem när det gäller plugga, oavsett om jag stänger av mobilen, eller är i ett rum som är helt tyst så går det typ inte, har testat allt men inget fungerar. En kompis tipsa mig om några tabletter som hjälper mig fokusera bättre med minna studier. Skulle det vara en bra ide? Känner någon till ett läkemedel som hjälper fokuserande/minne? Tack.

Nej, det låter inte som en bra idé att ta ”tabletter” för att förbättra sitt minne.

Att äta tabletter som inte förskrivits till dig personligen av din läkare är en fruktansvärt dålig idé. Om du tror att du har en diagnos (exempelvis ADHD eller ADD) som du behöver medicin för, kontakta din vårdcentral eller husläkare och gå via dem för att bli utredd för det. 

Kort sagt: Ta inga, inga, inga tabletter du inte fått utskrivna av läkare! I bästa fall betalar du dyrt för sockerpiller, men i värsta fall får du något du inte har någon aning om vad det är. 

Anna321 81
Postad: 24 sep 2020

Vad ska jag göra då?

Om du misstänker att du har en neuropsykiatrisk diagnos, behöver du genomgå en utredning. Beroende på din ålder finns det olika sätt att gå till väga. Om du fortfarande går i grundskola eller gymnasium, berätta för skolsköterskan eller kuratorn/psykologen om dina misstankar. Om du är vuxen, kontakta din vårdcentral. Det ska dock sägas att en utredning tar tid, och det är inte säkert att vårdpersonalen du kommer i kontakt med anser att du behöver en utredning. Det är inte heller så att alla som får en ADHD/ADD-diagnos behandlas med medicin. 

Det du skriver om att du har försökt, att stänga av mobilen och sitta avskilt, är bra! Hur är dina sömnvanor, sover du tillräckligt och effektivt? Vaknar du under natten? Om du har andra hälsoproblem kan det påverka hur du mår och därmed kan fokusera. Hur planerar du? Har du någon belöning när du är klar med en uppgift?

Svara Avbryt
Close