0 svar
63 visningar
Daniel1255222 37
Postad: 18 mar 22:02

bedömning

Far och flyg? 

Jag tycker att när vi flyger med flygplan så kommer det ge negativa effekter på vår jord. Det finns egentligen inget som är bra med att flyga ur ett miljöperspektiv. Det kanske kan vara bra ur ett människoperspektiv. Det kanske minskar risken för att vi ska få en hög stress som påverkar våra hormoner att vi blir så uppjagade  som en apa. Det är också mycket billigare för oss människor att ta ett flyg istället för att åka bil eftersom att vi är tvungna att tanka flera gånger när vi ska resa .Eftersom att vi kan få stress när vi är tvungna att pass en speciell tid kan det faktiskt påverka människans kropp. 


Nackdelar  med att flyga är att det släpps ut jättemycket koldioxid på den tiden vi åker utomlands och det kan många relatera till eftersom att detta problem dyker upp hela tiden idag i vårt samhälle. Nästa gång du kollar upp när ett flyg flyger över dig kommer du nästan kunna se de  svarta avgaser som lämnas kvar uppe i himlen.Mina åsikter om detta är att vi måste sluta att tänka på våra behov utan att kolla på ett mycket bredare perspektiv ur ett större sammanhang vi kan inte hålla på såhär flera år till därför då kommer vår jord att gå under. Vi kan märka att den globala uppvärmningen har öka dramatiskt genom att det blir mycket varmare hela tiden och att vi orsakats av naturkatastrofer mycket oftare.Det som stöder mitt resonemang här är är att vi ser olika fonder och organisationer på tv varje dag som säger att vårt klimat speciellt i  dom tropiska världsdelarna lider av torka och brist på vatten det beror såklart på att vi flyger för mycket. Hur ska vi då kunna åtgärda  dom hära problemen om vi fortsätter att flyga ?. Ett annat exempel är antarktis där isbjörnarna bor isen smälter på grund av att det blir för varmt där och det gör ju att deras boende smälter sönder  det  tar  vi liv på dom.Därför  måste vi kolla på flera saker och hur flygandet kommer att påverka världen vilket många inte gör idag.  


En annan nackdel är att vi använder väldigt farliga drivmedel  vi kan se många exempel på vad för drivmedel vi använder. Alla dom här drivmedlet är väldigt dåliga men den som drabbar oss mest är flygfotogen. Eftersom att vi går i skolan så har vi lärt oss att fotogen generellt är ett riktigt farliga ämnen som kan orsaka många liv. Fotogen kommer in i vår kropp och genom luftvägarna och stannar kvar där inne.Du  kommer inte kunna få ut det på något sätt och det kommer ungefär kväva dig som ormar gör tills du inte kan andas.Det gör att du får problem i kroppen och dina lungor kan bli helt svarta som när du röker och det gör ju att du kommer inte kunna leva så länge som du har hoppats på. Exempel som vi har sett att detta verkligen sker dagligen kan vara landet kina. I kina är det helt nedsmutsat och helt svart i deras städer. Deras bostäder är  så eftersom att det är landet kina som producerar alla varor vi behöver vi vårt samhälle och vilket fordon sätt använder vi när vi beställer varor som sedan ska levereras hem till oss jo det är såklar flygplan som vi använder.  Då kommer det ut fotogen och det ser vi på alla medborgare eftersom att dom bär masker och det är det landet som har högst dödstal vid ung ålder. 

 

 

 

 

Den andra nackdelen med att flyga är att vi kunde ha gjort mycket  flera saker istället för en. Exempel kan man ta ur texten “Så länge kan du fortsätta att flyga” skriven av dagens nyheter 4.10.2017.   MIljöexperna Jonas åkerman hävdar alltså att en resa från sverige till Madrid  släpper ut lika mycket koldioxid som att framställa ett halvt kilo kött  i veckan i ett år.Där har vi ett konkret exempel på hur mycket ett fly egentligen bidrar med. Skulle du någonsin kunna tänka dig att en resa är så hög värderad.  Det här är ett exempel hur jag kan stödja mitt resonemang.Men vi tar ett annat exempel att åka bil det släpper ut koldioxid men inte mycket per mil alltså kommer vi kanske kunna åka bil flera månader och skjutsa våra barn på träningar och massor av annat istället   på den korta tiden när  vi  åker flygger . Men då har vi faktiskt  vår utveckling ökat dramatiskt inom bilbranschen vi har ju kunnat framställa  massor av olika elbilar av olika slags märken som går på el som inte släpper ut någon koldioxid alls som är jättebra. 

 

Fördelar 

Jag tycker absolut att det inte finns några positiva tankar ut ett miljöperspektiv med att flyga den kan finnas ur ett annat perspektiv istället som ekonomi eller föräldrar syn. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan du  tänka att  åka till göteborg med flyg kanske kostar ungefär 1000 kronor  men att tanka bilen en gång kostar kanske 700-1000 kronor beroende på vilken bil du har vilket gör att det kommer att bli mycket dyrare i slutändan.  Om man kollar ut ett föräldrar perspektiv kan det vara mycket bättre eftersom att du slipper att köra bilen och bli trött på massor av skrik och bråk  i baksätet men också att du kan själva inte bestämma om det ska finnas trafik på vägarna som gör att risken  att komma försent växer i kroppen som gör att dina hormoner får en extra kick och du  hamnar i ett anfall.


Eftersom att det brukar vara bråk och skrik i baksätet när föräldern kör så tappar man såklart koncentrationen som gör att du inte alls har någon koll på vägen och på det sättet kommer du kunna att krocka och sorgligt nog så är det den största risken att bilkrockar händer. När jag tänker ur ett ekonomiskt perspektiv så menar jag att det kommer oavsett var du åker kommer det bli dyrare än att ta flyg eftersom att efterfrågan av drivmedel ökar hela tiden och då är bensinmackarna tvungen   att höja bensinpriset och det kan vi se varje gång vi kör förbi en mack vissa har ett billigare pris med några ören och en annan mack har mycket dyrare bensin för flera kronor.  

 

 En annan fördel utifrån miljöperspektiv är att vissa flygplatser har börjat att använda sig av biobränsle som många bussar också  använder .Eftersom att biobränsle är så naturligt  som möjligt gör det att det inte innehåller massor av olika kemiska kemikalier som gör drivmedlet farligt  . Det här vet jag eftersom att många bussar brukar sätta upp som en  reklam längst bak  eller så har dom ristat in att bussen går på biobränsle. När det kommer  till flygplan så kommer det upp ganska mycket reklam på min mobil eller youtube att dom går på biobränsle och dom vill ju sprida det här eftersom att det inte går särskilt bra för flygbranschen just nu när det är corona . Mina åsikter om detta är väldigt bra eftersom att det gör att vi kommer inte kunna känna av någon effekt av att flygplan är uppe i  himlen och åker runt hela samhället kommer att bli mycket  fräschare och mera andningsbart så att vi inte behöver gå runt med maskar bara för att vi inte kan andas in den dåliga luften och att vi förebygger att isbjörnar ska kunna leva ett normalt liv och såklart att vi minskar att dom tropiska världsdelarna utsätts för ännu mer torka.  

Flyg kan få många positiva tankar bara om vi försöker att utveckla drivmedel  som inte påverkar vårt klimat på något sätt. Vi måste kunna använda våra forskare för att kunna gå djupare i denna diskussion om hur vi kan göra så att flyg   bidrar på ett bra sätt för samhället. 

 


Sammanfattningsvis vill jag säga med denna text att flyga kan ge fördelar ifall vi utvecklar och tänker på detta ämnet på ett mycket bredare perspektiv.   

 

 

 Hej ungefär vilket betyg skulle denna text få??

Svara Avbryt
Close