9 svar
59 visningar
Plugglivet är nöjd med hjälpen!
Plugglivet 13
Postad: 28 mar 2019 Redigerad: 28 mar 2019

Ekvation

5018
f(x) = 4x − 6

a) Beräkna f(0)
b) Lös ekvationen f(x) = 0

Behöver endast hjälp med fråga b)

SeriousCephalopod Online 1782
Postad: 28 mar 2019 Redigerad: 28 mar 2019

Logisk regel: Om a och b är lika, och b och c är lika; då är a och c lika.

I problemet: Om f(x) = 4x - 6 och f(x) = 0, då är 4x - 6 = 0

4x - 6 = 0

är en ekvation.

Plugglivet skrev:

5018
f(x) = 4x − 6

a) Beräkna f(0)
b) Lös ekvationen f(x) = 0

Behöver endast hjälp med fråga b)

Du har en ekvation som lyder f(x) = 0

Eftersom f(x) = 4x - 6 så kan du byta ut f(x) mot 4x - 6 till vänster om likhetstecknet i din ekvation.

Hur ser det ut då?

Plugglivet 13
Postad: 28 mar 2019

I facit står det att svaret är x=1,5 

Hur kommer man fram till det svaret?

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. Det står också att du skall ge din tråd en rubrik som beskrivar vad frågan handlar om - det gör inte "Behöver hjälp", och dessutom står det särskilt att man skall undvika ord som "hjälp" och liknande. Du kan ändra din rubrik genom att redigera ditt förstainlägg. /moderator

joculator 1538 – Moderator
Postad: 28 mar 2019

Skriv en beskrivande titel på din trådar.   /moderator

Kan du lösa ekvationen 4x-6=0 ?

Visa spoiler

4x-6=0      addera 6 på bägge sidor

4x-6+6=0+6

4x=6       dividera med 4 på bägge sidor

4x/4=6/4

x=1,5

Plugglivet skrev:

I facit står det att svaret är x=1,5 

Hur kommer man fram till det svaret?

Behöver du hjälp att lösa ekvationen 0 = 4x - 6 eller behöver du hjälp att förstå varför ekvationen ser ut just så?

Plugglivet 13
Postad: 28 mar 2019

Varför ekvationen just ser ut så 

Smaragdalena 26361 – Moderator
Postad: 28 mar 2019 Redigerad: 28 mar 2019

Du vet två saker om f(x):

  1. f(x)=4x-6
  2. f(x)=0

Naturligtvis är f(x) samma sak som f(x), så vi får ekvationen 4x-6=0. Lös ekvationen.

EDIT: Minus, inte plus. Tack Laguna!

Laguna 4988
Postad: 28 mar 2019
Smaragdalena skrev:

Du vet två saker om f(x):

  1. f(x)=4x-6
  2. f(x)=0

Naturligtvis är f(x) samma sak som f(x), så vi får ekvationen 4x+6=0. Lös ekvationen.

Fast 4x-6, inte 4x+6.

Svara Avbryt
Close