6 svar
1338 visningar
malmalek är nöjd med hjälpen
malmalek 6 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2021 19:03

Behöver hjälp med att skriva en bokrecension (I taket lyser stjärnorna)

Jag skrev den här men min lärare sa att det var för mycket plagiat.

“I taket lyser stjärnorna” är en intressant samt känslofylld bok skriven av författaren Johanna Thydell.

Boken handlar om 13-åriga Jenna som försöker ta sig igenom tonårens turbulens. Precis som en vanlig tonåring har hon vanliga tonårsaktiga problem, som att Ullis, som hon hatar, är så populär och varför Sakke inte lägger märke till henne och varför de där brösten inte växer ut. Det finns dock ett problem till. Jenna har en mamma som har insjuknat i cancer. En mamma, som vet att varje dag kan vara hennes sista.

Berättelsen utspelar sig i nutid, och utspelas även i en stadsmiljö i tidigt 2000-tal med dagens skräck inför cancer inräknad, cellgifter och behandlingar med mera. Boken är skriven i pågående form. Nästan inga kommentarer om framtiden eller dåtiden, utan fokus ligger på det som sker just nu.

I huvudpersonen finner vi Jenna, en tretton år gammal tjej som precis börjat sjuan och försöker ta sig igenom en komplicerad och dyster tid. Hon är ganska smart, men under bokens gång gör hon en hel del dåliga val. Precis som vilken normal tonåring försöker Jenna anpassa sig till sin omgivning på bästa sätt. Jenna är just i färd med att påbörja sin identitetssökande genom att leta nya, coola vänner, sminka sig och dricka sig full, när mammans cancer plötsligt försämras och spridit sig i accelererande hastighet.

I boken får man följa hur nya vänskap och relationer blommar och till det leda till att Jenna hittar sin riktiga jag. Tillsammans tar de sig an alla möjliga tonårsproblem som festandet, Jennas stora kärlek- Sakke och hur man finns som stöd när någon man älskar insjuknar i cancer. Bokningen av den efterlängtade Thailandsresan skjuts upp gång på gång, den ständigt gnällande mormon kommer alltid för att hantera disk, tvätt och städning och den unga, roliga mamman som Jenna kände när hon var mindre har plötsligt förvandlas till någon Jenna skäms för. Boken handlar om döden som ett abstrakt hot men också realitet. Det roliga livet som ung hotas av döden, bokstavligen. För vem kan ha kul och kan glädjas åt att den länge eftertraktade och snygga killen plötsligt visar ett intresse eller att man underligt nog har blivit kompisar med skolans populäraste och finaste tjej när ens mamma snart ska dö?

Jenna är en tonåring med ovanliga problem som ingen är lärd till att hantera, särskild ingen tonåring.

Boken tillhör genren kärleks- och ungdomsroman. Man som läsare ser tydliga drag av både kärlek och ungdom. Kärleken Jenna har till sin mamma är omöjlig att missa, även om hon desperat försöker förneka den. Starka band utspelas i boken, både mellan ungdomar och vuxna och mellan ungdomarna själva. Det finns ett stycke från sidan 110 som jag tyckte visade det väldigt tydligt:

”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”

Sådana relationer är sorgligt nog tagna ifrån verkligheten. Många gånger har man kunnat sätta sig in i en situation där man förlora någon som är nära. Något som gör det lätt att förstå de krossade hjärtana i boken.

Det finns många saker som jag upplevde var bra men också mindre bra i handlingen.

För att börja med så tyckte jag att språket är väl använt. Boken är skriven på ett ungdomligt språk vilket innebär slangord, svärord och konstiga stavelser. Genom det kan man enkelt sätta sig in i hur huvudpersonen tänker i de olika lägena, och lättare förstå sig på känslor som flödar genom boken. Det förstärker också samtalen mellan ungdomarna. Språket var dock inte skrivet på ett krångligt sätt utan på ett enkelt sätt Det gör boken lättläst och man tröttnar inte på den. Språket är även realistiskt då man förmedlar det som händer. Vid känsliga tillfällen tycker jag är språket mycket beskrivande. Läsaren får uppleva nya tankar och känslor hela tiden, det gör boken varierad samtidigt som man kan se en tydlig röd tråd.

Boken i skriven ur Jennas perspektiv, men den är skriven i tredjeperson. Man ser tydligt att den är Jenna som berättar, det är hennes tankar och känslor som skildras, men hon berättar om sig själv som en annan person. Läsaren får följa med i Jennas vardag och se hur hon reagerar på sin omgivning.

Smutstvätt 24564 – Moderator
Postad: 4 jun 2021 19:16 Redigerad: 4 jun 2021 19:17

Välkommen till Pluggakuten! Det är svårt att förstå vad du undrar över. Vad är det du behöver hjälp med? :)

Texten du lagt in är tagen direkt från denna tråd, sånär som på några ommöbleringar, och texten i den tråden är också i stor utsträckning ett plagiat. 

menwahs 56
Postad: 4 jun 2021 19:20

Jag förstår inte riktigt vad det är vad du vill ha hjälp med? Ett tips kan vara att läsa texten ett stycke från en källa som du känner är relevant för bokrecensionen för att sedan skriva ner stödord som kan hjälpa dig komma ihåg texten, så att du inte skriver rakt av.

malmalek 6 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2021 19:25

Jag vill ha hjälp med att skriva en

menwahs 56
Postad: 4 jun 2021 19:36 Redigerad: 4 jun 2021 19:38
malmalek skrev:

Jag vill ha hjälp med att skriva en

Jag kan inte skriva en bokrecension åt dig, men jag kan ge dig några saker att utgå ifrån.


Gör en rubrik som väcker lite nyfikenhet: t.ex.

 En stark och självständig flicka. (Om boken är Pippi Långstrump)

 

Titel, författare och utgivningsår
Börja med att berätta vad boken heter och vem som har skrivit den. Berätta också vilket år boken kom ut.

 

Berätta vilken typ (genre) av bok det är.

Har du läst en barnbok, novell,  thriller, deckare, äventyrsbok eller någon annan slags bok?

 

Välj ut en eller några av de viktigaste personerna och ge en bild av dem.

Tycker du att de utvecklas under berättelsen eller förändras de på något sätt? Vad är din åsikt?

 

Sammanfatta kort det viktigaste i handlingen-ett smakprov av handlingen. Tänk på att inte berätta för många detaljer och avslöja inte hur boken slutar.

Finns det flera handlingar boken?


Finns det övergripande ämnen som tas upp i boken? T.ex. kärlek, ensamhet, sjukdom, vänskap m.m.


Välj att skriva av någon eller några meningar som du tycker var särskilt uttrycksfulla eller intressanta. T.ex. “Min pappa är inte alls död! utbrast Pippi. Han är kung på Kurrekurreduttön och kommer hit för att fylla på pengar i min kappsäck!” (s.23)

Eget svar kan vara:

"Jag valde detta citat eftersom Pippi påstår att hon inte är föräldralös. I själva verket är hon ju enligt mig väldigt ensam eftersom hon ska ta hand om sig själv."

 

Hur tycker du att språket var i boken? Var det ett enkelt språk eller var det svårt att förstå innehållet? Var det lätta ord med lätta meningar eller var det många svåra ord med långa och meningar.

 

Vad tror du att författaren vill berätta/förmedla med sin bok? Kan man lära sig något?

 

Skriv ett eget omdöme om boken. Vad tyckte du om den och varför tyckte du det? Vad tyckte du var bra och dåligt i boken? Varför?

Jämför eventuellt med liknande böcker i samma genre.

Tyckte du att boken var läsvärd och skulle du kunna rekommendera den till andra att läsa den? Passar den för målgruppen?

Avsluta gärna med att skriva lite om författaren. Du kan hitta information på wikipedia eller andra källor.

 

Hoppas att detta kan hjälpa och använd gärna tipset som jag gav så att du inte kopierar eller skriver av! 

Lycka till!

malmalek 6 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2021 19:48

Tack för dina tips!

malmalek 6 – Fd. Medlem
Postad: 4 jun 2021 21:17

Kan någon rätta min bokanalys och ge förbättringar om det behövs?


Boken handlar om den 13 åriga tjejen som precis har börjat sjuan. Hon hade många problem såsom att hon ville få Sakke att lägga märke till henne, och varför hennes bröst inte växer. Fast det finns ett annat problem som är att Jennas mamma har cancer.

I berättelsen nämner författaren Johanna Thydell att den utspelar i början av 2000-talet där man hade en ganska stor rädsla inför de som har insjuknat i cancer. Den är skriven i nutid och författaren försöker inte fokusera på framtid och dåtid. Det finns mycket slang och svärord i boken och är även lättläst. Den är skriven på ett ungdomligt språk.

Man märker att den är skriven ur Jennas perspektiv, hon berättar om sig sjölv som en annan person, men hon berättar om hennes känslor och tankar själv.  

Huvudpersonen i berättelsen är den trettonåriga Jenna Wilson som precis har börjat och försöker ta sig ut ur alla problem hon hamnar i. Hon påverkar handlingen av berättelsen på ett oväntat och flera olika sätt. Hon ville vara en av de populära och coola eleverna i skolan, därför börjar hon dricka sig full och sminka sig.

Hennes mamma, mormor och morfar är också huvudpersoner i berättelsen. Mamman är cancersjuk och som bara helt plötsligt försämras hela tiden, den unga och roliga mamman som Jenna kände till förvandlades till någon hon skäms för, och mormor och morfar som hjälper till deras dotter. Den gnällande mormon på tvätt, städning och disk får Jenna att bli arg varje gång.

Jenna är alltid rädd för den dagen, den dagen hennes mamma dör.

(Sid 110 i boken)

”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”

Huvudpersonerna upplevs som verkliga, det de säger och gör känns som om den här berättelsen är baserad på en verklig berättelse, och det är den. Man ser även tydliga drag av både krälek och ungdom.

Miljön runtomkring personerna spelar ingen roll i berättelsen.

Boken har genren kärleks och ungdomsroman.

Svara Avbryt
Close