3 svar
174 visningar
Novaadrienne är nöjd med hjälpen
Novaadrienne 53
Postad: 2 dec 2021 20:31 Redigerad: 2 dec 2021 20:34

Behöver hjälp om Sigmund Freud!

Hej, jag hittade ingen underrubrik om psykologi, så jag skriver i filosofirubriken i stället.

Jag behöver hjälp med denna fråga om Sigmund Freud:

1. Satt i sitt historiska sammanhang var Freuds teorier oerhört djärva. Varför tror du att de har mist lite av sin aktualitet idag?

Jag har försökt tänka på denna fråga ett tag, men jag kommer inte på något.

Tacksam för alla svar!

Nilsson 206
Postad: 28 sep 2022 22:58

Sigmund Freud gjorde exempelvis en laboration där han betingade en spindelskräck på en patient (för studiesyfte), och lovade barnets vårdnadshavare att häva betingningen. Detta gjordes aldrig för att de hann att flytta.

Freud hade ett oidipuskomplex som kan anses irrationellt och ogrundat. Dagens samhälle vill lyfta kvinnan och ha det jämställt mellan kvinna och man, och i oidipuskomplexet är det inte fallet.

De var djärva eftersom de ofta stack ut men också för att det kanske inte grundades på något vetenskapligt, utan Freuds åsikter. 

Tinnell 7
Postad: 20 okt 2022 22:20

Teoriera kan anses vara djärva då de inte stod på en vetenskaplig grund. Ingen fakta kunde varken bevisa eller motbevisa det han sa vilket gör att han egentligen kan hitta på lite vad som helst. Det är den största kritiken för det psykodynsmiska perspektivet just nu, att den saknar vetenskaplig grund. Nu vet vi exempelvis att arv utgör det mesta av våra beteenden och att uppväxten påverkar oss minst. Hans teorier säger det motsatta. 

Novaadrienne 53
Postad: 20 okt 2022 22:31

Tack! 

Svara Avbryt
Close