0 svar
14 visningar
RisPris är nöjd med hjälpen
RisPris 323
Postad: 13 okt 12:30

Bekräftelse att jag har föstått metoder för geneutryck

Fråga: Behöver bara någon som kan läsa igenom och tillägga eller rätta något jag säger fel. Det är metoder för att detektera gen utryck. Allt volverar kring en sjuk och en frisk invidid. 

Okej, så vi har jämnförelse mellan DNA och DNA, utryckandet av DNA och utyckandet at protein.

 

DNA - DNA 

Metoder: Här har vi metoder som Sanger seqeucing, capillary sequencing och next genertion sequencing.

Anledning : Vi generar två variationer av DNA ena av den sjuka individen och andra av den friska vi kan på sådant sätt jämföra hur DNA:t varierar mellan indivder. 

 

Utryckandet av DNA 

Metoder: RT-PCR, QT-PCR, in situ och micro array. 

Anlednig: RT-PCR bekräftar alltså att en gen. Utöver det kan vi även användad det för att genom producera en amplifierarbar cDNA för att sedan använda den i till exempel in situ eller micro array, men även i gel electrophoresis för att se om genen ens är utryckt. In situ används nu genen som probe för att detekterar vart den utrycks, den har då markerars med en fluorscencernde faktor som gör att det kan indikeras vart den utryck. I micro array kan vi direkt jämföra hur det varierar i mängden av utryck av dessa gener genom att fluorscent markerar de. I QT-PCR kan vi se med hur mycket en gen har minskat eller öka i utryck genom att mäta mängden av mRNA i varje cycle.  

 

Utryckandet av protein

Metoder: Immunohistochemistry, ELISA, Westernblotting 

Anledning: Immunohistochemistry ger oss en överblickandet bild till situationen, som vart utrycks genen i vävnaden, vart är proteinen när de är färidiga och utrycks ens genen för att produera protein. Westernblotting, ger oss indikation om genen vi vill studera ens produceras samma som immunohistochemistry men krävs att vi extraherar proteinet. Elisa ger oss en ide om hur mycket genen utrycks kvantiativt av ett protein som produceras. 

Svara Avbryt
Close