4 svar
31 visningar
djungelskog är nöjd med hjälpen
djungelskog 111
Postad: 11 feb 14:51

Beräkna brytningsindexet för en kristall

Hej! Jag har fastnat på b) i den här uppgiften: 

I a) skulle man härleda ett samband mellan v, v1och θ

Det fick jag till v1v=sinθ, och det stämmer med facit. Men sen fastnar jag på b), där man ska beräkna kristallens brytningsindex. 

Jag har kommit fram till att θ=43°och att

 nkristallen=ccmcm=v=v1sin43°

men sen vet jag inte hur jag ska fortsätta. 

Peter 926
Postad: 11 feb 18:22 Redigerad: 11 feb 18:23

Med v, v1 och theta som i a fast överfört till kristallen så tycker jag att det ser ut som att cm=v1 (Inte v). Sen står det att elektronernas hastighet är ljushastigheten i vakuum. Hjälper det dig?

djungelskog 111
Postad: 11 feb 18:52
Peter skrev:

Med v, v1 och theta som i a fast överfört till kristallen så tycker jag att det ser ut som att cm=v1 (Inte v). 

Är det för att cegentligen ska vara vågfrontens hastighet? Tänkte att den skulle vara elektronens, eftersom elektronen åkte med ljusets hastighet innan kristallen. 

Sen står det att elektronernas hastighet är ljushastigheten i vakuum. Hjälper det dig?

Nja... är inte det bara hastigheten som elektronerna har innan de kommer in i kristallen? Jag tolkade som om elektronen får lägre hastighet när den passerar kristallen, men det kanske var fel. 

Peter 926
Postad: 11 feb 21:31

Ljud och ljus kan bägge betraktas som vågor.  I a handlar det om en projektil med hastigheten v som är större än ljudhastigheten v1

I b tror jag absolut att man ska tolka det som att elektronerna har ljusets hastighet i vakuum, c, när de kommer in i kristallen. Dvs de är snabbare än ljushastigheten i kristallen på motsvarande sätt som projektilen i a.

Brytningsindexet n=c/cm, där cm är ljushastigheten I kristallen, precis som v1 var ljudhastigheten i a. Därför kan du lösa ut v1 ur ekvationen i a och sätta in den som cm i ekvationen för brytningsindexet. I ekvationen från a använder du c som elektronernas hastighet. 

djungelskog 111
Postad: 12 feb 10:39

Då är jag med, tack!

Svara Avbryt
Close