4 svar
58 visningar
oh_rat behöver inte mer hjälp
oh_rat 7 – Fd. Medlem
Postad: 12 mar 2018 12:45

Beräkna energiinnehåll vid jäsning

halloj.
har försökt lösa en kemiuppgift men fattar knappt vad jag gjort och svaret känns felaktigt.

''Då ett bröd jäser omvandlas stärkelsen till socker och sedan sockret till koldioxid. Till ett bröd används 700 g mjöl (energiinnehåll 1 400 kJ/100g, varje dl mjöl väger 60 g) och 3 dl vatten. Hur stor del av mjölets energiinnehåll åtgår till att trycka undan atmosfärstrycket under jäsningen om degens volym fördubblas under jäsningen?''

mitt försök:
700/60 = 11,7 dl mjöl = 1,17 liter = 0,0017 m3
ΔV = 0,0017 m3 ∙ 2 = 0,0034 m3
Energi från början: 1400 ∙ 7 = 9800 kJ
p = 1 atm
w = p ΔV
w = 100 000 ∙ 0,0034 = 340 J
340/9800 = 0,034 = 3,4 % av mjölets energiinnehåll används.

hur ska man ens få in ''3 dl vatten'' i uträkningen?

SvanteR 2778
Postad: 12 mar 2018 12:54

Vattnet bidrar också till degens volym!

oh_rat 7 – Fd. Medlem
Postad: 12 mar 2018 13:35

Så volymen är 
700/60 = 11,7 dl mjöl (+3 dl vatten) alltså 14,7 = 1,47 liter = 0,00147 m3
ΔV = 0,00147 m3 ∙ 2 = 0,00294 m3

Har jag tänkt rätt på resten?

SvanteR 2778
Postad: 12 mar 2018 13:39
oh_rat skrev :

Så volymen är 
700/60 = 11,7 dl mjöl (+3 dl vatten) alltså 14,7 = 1,47 liter = 0,00147 m3
ΔV = 0,00147 m3 ∙ 2 = 0,00294 m3

Har jag tänkt rätt på resten?

Du blandar enheter också (J och kJ). Annars ser det nog rätt ut (men det är en underlig fråga, för jag förstår inte relevansen av beräkningen).

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 12 mar 2018 14:13

Den ojästa degen kommer att ha en mindre volym än 14,7 dl - vattnet får till stor del plats mellan mjölpartiklarna. Idiotisk fråga, skriven av någon som inte kan baka.

Svara
Close