4 svar
63 visningar
Dcbest01 är nöjd med hjälpen
Dcbest01 62
Postad: 1 sep 21:04

Beräkna kraftens storlek, riktning och läge

Hej!

Förstår inte riktigt hur man ska beräkna kraftens (vektorns) läge på denna uppgift

Beräknat resulterande kraften till 5.4kN och vinkeln från x axeln till 68,2 grader
dvs

summa y led (-) 5kN

summa x led (+) 2kN

Har förstått att man beräknar läget genom att använda moment jämnvikt, men förstår inte riktigt hur det görs när det är massa horisontella krafter också. 

Skulle även uppskatta om någon vet något Youtube klipp som går igenom teorin om detta, jg vet inte riktigt vad jag ska söka på så har inte lyckats hitta någon.

Tack på förhand!

PATENTERAMERA 2934
Postad: 1 sep 22:40

Kan du berätta hur uppgiften är formulerad mer exakt. Har ni ingen kurslitteratur som du kan titta i för att få ledning om hur du skall gå till väga?

Dcbest01 62
Postad: 2 sep 09:13
PATENTERAMERA skrev:

Kan du berätta hur uppgiften är formulerad mer exakt. Har ni ingen kurslitteratur som du kan titta i för att få ledning om hur du skall gå till väga?

Frågan lyder " Bestäm resultantens storlek, riktning och läge för nedanstående" Jo vi har en kurslitteratur men det ända som står är att man ska använda att det råder momentjämnvikt, och sedan ett kort exempel som jag inte förstår.

PATENTERAMERA 2934
Postad: 3 sep 12:50

Så du har börjat med att räkna ut kraftresultanten. Men jag kan inte se att det råder momentjämvikt. Du får gärna visa det ”korta exemplet” så kanske vi kan klura ut vad det är som uppgiften vill att du skall göra.

Annars skulle jag föreslå det följande.

Räkna ut momentet med avseende på någon punkt A. Försök sedan hitta en punkt B sådan att om du placerar kraftresultanten i B så ger kraftresultanten samma moment med avseende på A som det moment som du räknade fram tidigare.

Dcbest01 62
Postad: 4 sep 18:40

Hittade fulla lösningar till boken uppgifter på internet så förstår nu hur man gör 

5a= 2 x 2 - 4 x 3 - 4 x 6

a=-6.4m

dvs 6.4 m till vänster om 3kN punkten

Svara Avbryt
Close