8 svar
22 visningar
cellkluster är nöjd med hjälpen
cellkluster 29
Postad: 3 apr 20:42

Beräkna löslighetsprodukt utifrån löslighet

Lösligheten för Mg(OH)2 är 1,71*10^(-4) mol/dm^3. Beräkna Ks för Mg(OH)2.

 

Vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Har räknat ut att densiteten för fast Mg(OH)2 är ca 40 mol/dm^3 men vet inte hur det ska hjälpa mig haha. Tänker också att Mg(OH)2 består av tre joner vilket borde innebära att enheten i slutändan borde bli (mol/dm^3)^3, men längre än så tar jag mig inte.

Jag vet inte riktigt vad du menar med att densiteten skulle vara 40 mol/dm3, för att mol/dm3 är enheten för koncentration medan det inte går att räkna ut densiteten utifrån det som står i uppgiften. Men det behöver du inte heller göra.

Börja med att skriva en formel för upplösningen och ställ sedan upp en jämviktsekvation. Vid jämvikt vet du att det finns 1,71*10-4 mol magnesiumhydroxid upplöst i en liter lösning. Vad är då koncentrationen av magnesium- och hydroxidjoner i lösningen?

cellkluster 29
Postad: 4 apr 18:15 Redigerad: 4 apr 18:25

Äe asså jag blev bara så förvirrad av uppgiften att jag tänkte att jag kanske borde dividera koncentrationerna av Mg*(OH)*(OH) med det fasta ämnets densitet och att jag då måste omvandla det från g/cm^3 till mol/dm^3 haha. (Vissa uppgifter innehåller ju inte heller all info som behövs utan man behöver kolla upp saker i formelsamlingar och sådär.) Inser dock nu att det inte makear någon sense överhuvudtaget men så kan det gå!!

 

Hur som helst. Koncentrationen av magnesium bör väl bli samma som för magnesiumhydroxinet, medan koncentrationen av hydroxidjoner bör bli dubbelt så stor? Och jämviktsekvationen borde väl bli ([Mg]*[OH]^2) dividerat med... det är här jag tappar bort mig liksom. Vad ska jag dividera med? Är inte nämnaren liksom inbakad i lösligetsprodukten?

Mycket riktigt. Du dividerar med 1 eftersom du har ett fast ämne i nämnaren. För upplösta ämnen sätter man in koncentrationen och för rena, fasta ämnen en etta när det gäller jämviktsekvationer.

cellkluster 29
Postad: 4 apr 19:01

Okej, men jag får då svaret 5,0*10^(-12) och facit säger 2,0*10^(-11)... :(

Hur har du räknat?

cellkluster 29
Postad: 4 apr 19:22

Är verkligen koncentrationen av alla ämnen i lösningen 1,71*10-4 mol/dm3? Gå tillbaka uppåt i tråden och läs igenom vad du själv skrev. 

cellkluster 29
Postad: 7 apr 14:29

Ah!! Förstår nu, tack så mycket!

Svara Avbryt
Close