3 svar
48 visningar
Chemistry4422 24
Postad: 12 jun 2018

Beräkna pH i en 0,015 M vattenlösning av Na2SO3 vid 25°C

a) Beräkna pH i en 0,015 M vattenlösning av Na2SO3 vid 25°C

För H2SO3 är pKa1 = 1,81 och pKa2 = 6,91 vid 25°C. Vid samma temperatur är
pKw = 14,00 6 p
b) Vad är koncentrationen av H2SO3 i lösningen vid detta pH?

Ja som rubriken säger så måste jag beräkna pH i en 0,015 M vattenlösning av Na2SO3 vid 25°C. 

Jag vet inte hur jag ska börja? Jag vet att Na2 inte är med i reaktionen så jag skrev upp det som 

SO3^- + H2O --> HSO3 + OH

Sedan vet jag att det ska ställas upp som

FB 0,015                       +x         +x

VJ 0,015-x                    x            x

Sedan vet jag inte vad jag ska göra? Jag antar att jag behöver ett Kb värde? Eller?

HJÄLP

Smaragdalena Online 20022 – Moderator
Postad: 12 jun 2018 Redigerad: 12 jun 2018

Du behöver börja med att skriva korrekta reaktionsformler med korrekta laddningar. Sulfitjonen har laddningen -2 och vätesulfitjonen har laddning -1. Att någom som läser kemi på universitetet skriver "Na2" som om det vore en entitet som existerar är närmast skrämmande. Det som inte är med i reaktionsformeln är två stycken natriumjoner.

Reaktionsformeln är alltså SO32-+H2OHSO3-+OH-SO_3^{2-}+H_2O \Leftrightarrow HSO_3^-+OH^-, så ja, du behöver Kb för den reaktionen. Det är ju lätt att beräkna pKb, men aningen krångligare att få fram Kb. Du har ju tagit fram koncentrationerna för de tre ämnena vid jämvikt, så det är bara att ställa upp uttrycket för Kb och sätta in värdena så att man beräkna [OH-][OH^-] och sedan pOH och pH. Du ser  ju redan på protolysreaktionen att lösningen kommer att bli basisk, så pKa1 ligger så långt bort att man inte behöver bekymra sig om den jämvikten.

När du har fått fram koncentrationen av vätesulfitjoner får du väl använda den, pH och buffertformeln för att få fram koncentrationen av svavelsyrlighet. Syrakonstanten pKa1 borde också fungera, om du inte gillar buffertformeln.

Chemistry4422 24
Postad: 12 jun 2018

För det första är det här pluggakuten och inte "döm-akuten". Jag skrev inlägget snabbt och slarvigt då jag behöver hjälp så snabbt som möjligt. Det är inte alls professionellt att du skriver "att någon som läser kemi på universitetet skriver "Na2" som om det vore en entitet som existerar är närmast skrämmande.". Jag hade lika bra kunnat svara "Att en vuxen människa inte kan stava till ordet "någon" är nästan skrämmande" då du skrev någom. Förstår du vad jag menar?

Nu är det så att jag slarvade men det hade lätt kunnat vara så att jag helt enkelt är dålig på detta.. Är inte den här sidan till för att hjälpa studenter och inte peka ut brister? 

 

Men ja, tack för hjälpen

Om man läser kemi på universitet är det viktigt att inte göra sådana fel - jag skulle inte formulera mig likadant till någon som läste Ke1. Vem som helst kan stava fel eller slinta på tangentbordet (det händer mig ofta, just nu raderade jag en 8 som kom när jag ville skriva en vänsterparentes)men "Na2" är ett monster!

Att peka ut brister är ett sätt att hjälpa. Hur skulle du kunna veta att det du gör inte är korrekt om ingen vågar säga det till dig?

Svara Avbryt
Close