3 svar
52 visningar
tapetklister 55
Postad: 8 jan 2019

Beräkna värmen mellan två skikt

Hej. Jag har fastnat när det gäller hur man ska beräkna temperaturen mellan två skikt. Får ett relativt nära svar vilket jag blir fundersam över. Svaret enligt facit ska bli 20 grader utan konvektion och 19 grader med konvektion. Kan vara så att jag är helt ute och cyklar.

tapetklister 55
Postad: 8 jan 2019

Kan tillägga att för min andra ekvation har jag förmodligen råkat räkna med två skikt bör de inte vara ett skikt?

tapetklister 55
Postad: 8 jan 2019

Jag har nu gjort beräkning för utan konvektion. Hur gör jag beräkningen med konvektion?

Teraeagle 6864 – Moderator
Postad: 8 jan 2019 Redigerad: 8 jan 2019

Det är väldigt oklart vad du gör. Varför har du kastat om ut- och insida i de olika figurerna? Du verkar ha bestämt värmefluxet i W/m2 korrekt. Sedan ska du som sagt utnyttja att detta är lika stort genom alla lager för att ta reda på temperaturen i gränsskiktet. Där tror jag att du har gjort något fel eftersom likheten inte stämmer om du sätter in att temperaturen är 17,87 grader. Däremot kan facits svar (20 grader) inte vara korrekt eftersom det då inte skulle flöda någon värme genom cellplasten. Man kan inte ha 100 % perfekt isolering.

Angående konvektion är det hela också väldigt oklart. Du har redan fått temperaturerna vid ytorna och det finns ingen konvektion inne i själva väggen.

Förresten - läser du verkligen Fysik 2 på gymnasiet? Det här känns som en typisk universitetsfråga i någon ingenjörskurs. 

Svara Avbryt
Close