3 svar
11 visningar
mattegeni1 2041
Postad: 23 okt 2020

Beräkning av mol

Jag har läst i boken och kollat många videogenomgångar på YouTube men tycker dom förklarar så himla komplicerat som om det vore jätte många steg. Någon som kan förklara jätte enkelt hur man räknar det i steg och vad reglerna är så är jag evigt tacksam

Smaragdalena 45134 – Moderator
Postad: 23 okt 2020 Redigerad: 23 okt 2020

Hur du skall göra beror på vad det är du skall räkna ut. Det går inte att ge en metod som fungerar i alla fall. För det mesta handlar det om att använda antingen formeln n=m/M eller formeln c=n/v eller båda. Antingen vet du två av storheterna och beräknar den tredje, eller så vet du två storheter i en ena formeln, beräknar den tredje och använder denna (vanligen substansmängden n) i den andra formeln.

mattegeni1 2041
Postad: 23 okt 2020
Smaragdalena skrev:

Hur du skall göra beror pdå vad det är du skall räkna ut. Det går inte att ge en metod som fungerar i alla fall. För det mesta handlar det om att använda antingen formeln n=m/M eller formeln c=n/v eller båda. Antingen vet du två av storheterna och beräknar den tredje, eller så vet du två storheter i en ena formeln, beräknar den tredje och använder denna (vanligen substansmängden n) i den andra formeln.

jag sitter oftast fast efter jag räknat fram förhållandet jag vet inte om jag ska börja räkna substansmängden för resultatet eller räkna substansmängden för de ämnen som man behöver för att det ska bildas. alltså om exempel H2+O2=2H2O och dom efterfrågan massan i H2O ska jag räkna substansmängden för H2O först eller H2 och O2 först? 

Det beror på vad du vet. Om du bara vet hur mycket syre det finns (och att det finns hur mycket väte som helst) skall du beräkna hur många mol syrgas det finns för att kunna beräkna hur många mol vatten som bildas. Om du bara vet hur mycket väte det finns (och att det finns hur mycketsyre som helst) skall du beräkna hur många mol vätgas det finns för att kunna beräkna hur många mol vatten som bildas. Om man har sagt både hur många mol syrgas och hur många mol vätgas det finns, behöver du beräkna båda substansmängderna för att veta vilken av gaserna som tar slut först.

Svara Avbryt
Close