0 svar
45 visningar
maja.petersen 1
Postad: 7 jun 11:26

Beräkningar med termokemi

Ska skriva en labbrapport på en uppgift vi har haft i skolan om termokemi men behöver hjälp med beräkningarna. Här är all information vi fick i uppgiften. Vi skulle med hjälp av temperaturskillnaden beräkna hur mycket energi reaktionen släppt ut och jämföra det värdet med det teoretiska. 

Mät upp 54 ml 4M saltsyra i ett mätglas och mät starttemperaturen. Isolera mätglaset med aluminiumfolie och lägg i 0.27 gram välputsat magnesiumband. Mät högsta temperaturen." 

2HCl (aq) + Mg = H+ MgCl+ energi

Det går åt energimängden 4,2 J för att höja temperaturen på 1 g vatten 1K. (4,184 J g-1 K-1 ,

 = specifika värmekapaciteten hos vatten). Då en reaktion sker i vattenlösning (aq) kan man alltså räkna ut hur mycket energi som reaktionen avger genom att mäta temperaturökningen i vattenlösningen. 

Bildningsentalpin  ΔHf för HCl är -95 kJ/mol, ZnCl2 -415 kJ/mol och för MgCl2 -641kJ/mol.

Jag fick en länk att utgå ifrån som bifogas nedan. 

Länk att utgå ifrån

I videon att utgå ifrån (som länkades av läraren) så är startemperaturen 23.0 grader och högsta temperaturen ca 40.1 grader vilket ger en temperaturskillnad på 17.1 grader. OM jag uppfattat det rätt så skulle detta göra att det blir ett utsläpp på 3878 J (Temperaturskillnaden multiplicerat med antalet gram HCl (54) multiplicerat med 4.2) vilket inte stämmer med det teoretiska värdet. 

För att räkna ut det teoretiska värdet så räknade jag ut antalet mol av HCl och Mg och såg att magnesium var den begränsande reaktanten och räknade därefter på det värdet. Molmassan för Mg = 0,27/ 24.305= 0,0111M Mg. Sedan tog jag o räknande ut entalpiförändringen alltså summan av bildningsentalpin för produkterna minus summan av bildningsentalpin för reaktanterna. Och jag räknade även detta per mol (osäker om man ska det?)

(0 + 0,0111*-641) - (0,022*-95 + 2*0) = 5 

Vilket jag märker är något som inte stämmer men jag vet inte vart det blir fel.

Så om någon kan hjälpa mig med beräkningarna och säga vad jag har gjort fel. Tack på förhand!!

Svara Avbryt
Close