2 svar
41 visningar
Maddefoppa 259
Postad: 8 jun 14:48

Berättarperspektiv

Hej! Funderar lite kring berättar perspektiv. Har lite svårt att skilja på allvetande och tredje person. Vet att allvetande är mer som en gud och kan exempelvis se in i framtiden. Men har också tolkat det som en skillnad mellan dessa är att allvetande tar del av tankar och känslor medans det kan inte en berättare utifrån tredje person. Men om det inte står någonting som avslöjar framtiden men däremot står kring hur karaktärernas känslor och tankar är det fortfarande allvetande? Ex ”De tänker inte på det” eller ” de blir plötsligt arga” osv.

"Tredje person" kan inte veta vad någon annan tänker, lika lite som jag kan veta vad du tänker.

Lovelita 72
Postad: 8 jun 18:07

Ja, det är lite rörigt! 

Såhär kan du kanske tänka:

Tredje person ska förstås som en iakttagare. Man brukar säga att berättaren är som 'flugan på väggen' som observerar händelserna och återberättar. Men precis som Smaragdalena nämner så har den inte tillgång till karaktärernas tankar, den observerar bara deras handlingar.

Allvetande berättare däremot, är precis som den låter, den vet allt som pågår och de bakomliggande faktorer omkring. Vi får då ta mer del av karaktärernas känslor, reflektioner och tankar (som du själv nämner), vilket kan tyckas ge djupare förståelse för karaktärernas handlingar. Allvetande berättare är också den som kan vrida fram och tillbaka i berättelsen, vilket tredje person inte kan eftersom den inte vet saker i förväg. 

Svara Avbryt
Close