6 svar
37 visningar
renv 201
Postad: 7 maj 2019 Redigerad: 7 maj 2019

Bestäm a

Uppgift 5281:

"Bestäm a om följande gäller

a) g(a + 2) = 6

b) g(3a) = 10

c) g(a + 1) > 4"

Vad är lösningen på a) till att börja med. Jag ser i grafen för att lista ut en lösning, däremot är det inte några lösningar jag finner som skulle kunna vara giltiga.

Korra 2432
Postad: 7 maj 2019
renv skrev:

Uppgift 5281:

"Bestäm a om följande gäller

a) g(a + 2) = 6

b) g(3a) = 10

c) g(a + 1) > 4"

 

Vad är lösningen på a) till att börja med. Jag ser i grafen för att lista ut en lösning, däremot är det inte några lösningar jag finner som skulle kunna vara giltiga.

Följande matematiska uttryck: g(a+2)=6 betyder med ord "När x är lika med (a+2) så är y lika med 6" Kan du titta på grafen och ställa upp en ekvation för att beräkna a ? 

renv 201
Postad: 7 maj 2019 Redigerad: 7 maj 2019
Korra skrev:
renv skrev:

Uppgift 5281:

"Bestäm a om följande gäller

a) g(a + 2) = 6

b) g(3a) = 10

c) g(a + 1) > 4"

 

Vad är lösningen på a) till att börja med. Jag ser i grafen för att lista ut en lösning, däremot är det inte några lösningar jag finner som skulle kunna vara giltiga.

Följande matematiska uttryck: g(a+2)=6 betyder med ord "När x är lika med (a+2) så är y lika med 6" Kan du titta på grafen och ställa upp en ekvation för att beräkna a ? 

Tack för svar.

 

2,5 =2,5 ×a0 <==>a0 =2,5. a0 = 2,5.

Kan även ställa upp 4 = 2,5 * a-1 <==> a-1 = (4 / 2,5) <==> a-1 = 1,6. Men därifrån till att lösa ut a kan jag inte.

Korra 2432
Postad: 7 maj 2019

 

Tack för svar.

 

2,5 =2,5 ×a0 <==>a0 =2,5. a0 = 2,5.

Kan även ställa upp 4 = 2,5 * a-1 <==> a-1 = (4 / 2,5) <==> a-1 = 1,6. Men därifrån till att lösa ut a kan jag inte.

Vet inte riktigt vad du har gjort nu. 

I grafen kan du läsa av att y = 6 då x = -2  Detta innebär att (a+2)=-2a=-4

renv 201
Postad: 7 maj 2019
Korra skrev:

 

Tack för svar.

 

2,5 =2,5 ×a0 <==>a0 =2,5. a0 = 2,5.

Kan även ställa upp 4 = 2,5 * a-1 <==> a-1 = (4 / 2,5) <==> a-1 = 1,6. Men därifrån till att lösa ut a kan jag inte.

Vet inte riktigt vad du har gjort nu. 

I grafen kan du läsa av att y = 6 då x = -2  Detta innebär att (a+2)=-2a=-4

Jag tänkte att a representerade variabeln i Y = C *ax eftersom det är en exponentialfunktion. Jag begriper vad du menar, det vill säga att vi söker g(x) = 6, och att vad är a då g(a +2) = 6. Vid a (vilket representerar x) är g(-4+2) = g(-2) = 6. Det finns att läsa i grafen vid x = - 2 är y= 6.

Laguna 4988
Postad: 7 maj 2019

Det ser förvisso ut som en exponentialfunktion, men det finns ingenting i uppgiften som säger att basen i exponentialfunktionen har samma värde som a.

Går det bra med b och c nu? 

renv 201
Postad: 7 maj 2019 Redigerad: 7 maj 2019
Laguna skrev:

Det ser förvisso ut som en exponentialfunktion, men det finns ingenting i uppgiften som säger att basen i exponentialfunktionen har samma värde som a.

Går det bra med b och c nu? 

Ja, det går inte att anta att basen har samma värde som a.

 

b) löste jag genom g(3a) = 10 <==> g(3*-1) = 10. Svar a = -1.

c) g(-a+1) > 4 <==> g(>-2+1) > 4. Svar a<-2.

Svara Avbryt
Close