1 svar
70 visningar
Sandis 117
Postad: 20 nov 2021 15:54 Redigerad: 20 nov 2021 15:54

Rita strukturformel

Hej!

 

Hur ligger det till med hur polära bindningar ger en viss struktur i föreningen?  Exempelvis vilken roll spelar elektronegativitet och hur mycket behöver man kunna av etc VSEPR inom kemi 1. 

 

Har suttit lite med H20 och förstår det som att det två fria elektronparen dras till den ena sidan av syreatomen då denna har en högre elektronegativtitet, och att detta i sin tur "trycker ner" elektronerna som binder med vätemolekylerna. Men på ett prov skulle jag exempelvis inte kunna förklara eller skriva vilken vinkel som skulle skapas i och med detta. 

 

Sen har jag suttit lite med COOH men där blir det för många aspekter att hålla koll på så jag tappar det direkt.  

Smaragdalena Online 73481 – Lärare
Postad: 20 nov 2021 19:29

I Ke1 är det tillräckligt att veta att fyra orbitaler ger en tetraeder (som i metan och vatten), tre orbitaler ger en liksidig triangel (som i eten) och två orbitaler ger en linjär molekyl (som etyn). VSEPR hör till uiversitetskemin.

Syreatomen i vattnet har fyra orbitaler, som pekar mot hörnen i en tetraeder med atomkärnan i mitten. I två av orbitalerna finns det väteatomer, de två andra är fria elektronpar. Att elektronparen repellerar varandra starkare än vad de bindande elektronparen gör tar man inte hänsyn till förrän på universitet/högskola.

Svara Avbryt
Close