Bestämma c-vitamin mängden i olika juicer
Jag skriver ett gymnasiearbete om c-vitaminhalten i olika juicer, men har problem med min metod. Jag valde att följa Magnus Ehingers metod som ser ut så här:
Kemikalier
apelsinjuice utan fruktkött
0,0030M kaliumjodatlösning, KIO3(aq)
kaliumjodid, KI(s)
avjonat vatten
1M saltsyra, HCl(aq)
0,1% stärkelselösning
0,0100M natriumtiosulfatlösning, Na2S2O3(aq)
Annan materiel
250ml E-kolv
100ml "slaskbägare"
byrett
tratt, 6cm
stativ
20ml Vollpipett
50ml mätcylinder
5ml mätcylinder
magnetomrörare + loppa
våg
Gör såhär
Mät upp 50ml apelsinjuice. Häll den i E-kolven och tillsätt 20,0ml 0,0030M KIO3(aq).
Lös 0,5g KI i 10ml avjonat vatten
Sätt E-kolven på omrörning och tillsättdin KI-lösning
5ml 1M HCl
4ml stärkelselösning
Gör i ordning byretten för titrering med 0,0100M Na2S2O3-lösning, och titrera till färgomslag.
Notera hur stor volym Na2S2O3-lösning som tillsatts vid färgomslag
Men dock vet jag inte vilken färg som lösningen kommer få vid ekvivalesnpunkten. Jag har gjort titreringen två gånger och misslyckades båda gångerna. Jag fick aldrig en blå färg på min lösning och min lösning blev aldrig färglös vid ekvivalenspunkten. Ena gången blev lösningen brun och andra gången blev den turkos (efter att mer än 50 ml natriumtiosulfat hade tillsats). Jag ver alltså inte vilken färg lösningen kommer få och kan därför inte göra titreringen.
En till fråga, innebär 0,1% stärkelselösning att koncentrationen är 0,1% eller att mängden är 1 g stärkelse och 999 g vatten?
Tack på förhand!