2 svar
70 visningar
GloomyGiant är nöjd med hjälpen
GloomyGiant 7 – Fd. Medlem
Postad: 26 feb 2020 14:58

Bestämma koncentration med hjälp av pH/pKa

Frågan lyder: I blodet finns ett buffertsystem som gör att pH hålls stabilt kring pH=7,3. Syran i buffertsystemet är kolsyra, H2CO3 och den korresponderande basen är HCO3-. Vilken av dessa två ämnen bör ha högst koncentration i blodet om pKa för kolsyra är 6,8?

Jag vet att pH = pKa + lg([A-]/[HA]), alltså blir lg([A-]/[HA]) = pH - pKa = 0.5. Eftersom det var nästan 6 år sedan jag läste Ma3c så har jag väldigt dålig koll på logaritmer, har inte lyckats hitta något i logaritmlagarna som kan hjälpa mig lista ut om täljaren eller nämnaren bör vara större. Hur går jag vidare härifrån?

Smaragdalena Online 78738 – Lärare
Postad: 26 feb 2020 16:05

Välkommen till Pluggakuten!

Strunta i matematiken och tänkt kemiskt istället. Du har jämvikten H2CO3 + H2O <=> HCO3-+H3O+. Om pH = pKa har vi lika mycket av syran som av den korresponderande basen. Om pH  < pKa finns det "mer än lagom" mycket oxoniumjoner, och jämvikten förskjuts "åt andra hållet", d v s det bildas mer av syran. Om pH > pH finns det "för lite" oxoniumjoner, så det bildas mer av basen.

GloomyGiant 7 – Fd. Medlem
Postad: 26 feb 2020 16:30

Just det! De angivna värdena fick min fokus att fastna helt på att jag skulle beräkna det på något vis, glömde bort förhållandet mellan pH & pKa. Tack så mycket för hjälpen.

Svara Avbryt
Close