1 svar
156 visningar
Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 7 feb 2021 10:07 Redigerad: 7 feb 2021 10:24

Bestämning av vattenhårdhet

Hej, se:


Men jag förstår inte hur pH kommer in i bilden och nödvändigheten av att utföra allt i en NH3/NH4+ buffert. Enligt tex  den här sidan kan man titrera direkt med EDTA, inte mer komplicerat än så. Jag är för trög för att förstå denna labblydelse.

Jag förstår inte heller varför de vill tillsätta magnesium från början. Varför är denna labb så icke straight forward för att testa en sån simpel sak som vattenhårdhet??

EDIT: nu läste jag det igen. Kort och gott är det basiska ph vi vill ha till för att gynna komplexbildning, inget annat?

mag1 8932
Postad: 7 feb 2021 10:27

Ammoniak kan även den agera som komplexbindare, men som en svag sådan (komplexbindandet spelar ingen roll i jämförelse med de höga dissociationskonstanter som EDTA har med de olika divalena katjonerna).

Så främst är det som din text nämner, att metaljonsaffininteten hos EDTA är pH beroende, då karboxylgrupperna protoneras vid lägre pH, och då kommer en del av EDTA-mängden inte kunna komplexbinda. pKa värdena är 2.0, 2.7, 6.16, 10.26 - så genom att hålla pH högt (med ammoniak/ammonium) kommer samtliga karboxylgrupperna ha varsin negativ laddning och kunna delta i komplexbindandet.

 

Protokollet på sidan du länkar till utnyttjar en amoniakbaserad buffert för att:

To maintain the pH at around 10, a buffer soluton is required for the titration.
Calcium and magnesium ions are kept in solution with the aid of a weak complexing reagent such as the ammonia used in this example, or tartrate is also used.

Svara Avbryt
Close