7 svar
70 visningar
Oscar Jörke Hellberg är nöjd med hjälpen
Oscar Jörke Hellberg 37
Postad: 5 dec 2021 16:04

Betydelselösa Mutationer.

En text på Ne.se förklarar hur:

"Om en mutation inte påverkar organismen kan den föras vidare till avkommor och avkommors avkommor i många släktled, eftersom den inte påverkas av det naturliga urvalet. Sådana betydelselösa förändringar kan användas för att spåra släktingar till den individ där mutationen ursprungligen uppkom"

Jag förstår inte riktigt påståendet att genen skulle leva  leva kvar i generation efter generation bara för att den inte är funktionell. Den borde väl fortfarande försvinna via överkorsning eller meios även om släktet överlever för att den inte påverkar det naturliga urvalet? Har jag tolkat det hela rätt för jag förstår inte vad som de refererar till. Hela grejen med att det skulle användas för att spåra förstår jag däremot. Tog med det som lite context :) Tack på förhand
 

mag1 8332
Postad: 5 dec 2021 16:22
Oscar Jörke Hellberg skrev:

En text på Ne.se förklarar hur:

"Om en mutation inte påverkar organismen kan den föras vidare till avkommor och avkommors avkommor i många släktled, eftersom den inte påverkas av det naturliga urvalet. Sådana betydelselösa förändringar kan användas för att spåra släktingar till den individ där mutationen ursprungligen uppkom"

Jag förstår inte riktigt påståendet att genen skulle leva  leva kvar i generation efter generation bara för att den inte är funktionell.

Om mutationen skulle påverka organismen, så skulle mutationen påverka urvalet. Men i det fall du beskriver påverkas inte organismen, ofta därför att det som bildas av genen inte är förändrat. Så det går att få en mutation i en gen, men ingen förändring i cellen (det blir då en så kallad tyst mutation, som kan ärvas till nästa generation om mutationen sker i en könscell, d.v.s. ägg/spermie).

 

 

 

Den borde väl fortfarande försvinna via överkorsning eller meios även om släktet överlever för att den inte påverkar det naturliga urvalet? Har jag tolkat det hela rätt för jag förstår inte vad som de refererar till. Hela grejen med att det skulle användas för att spåra förstår jag däremot. Tog med det som lite context :) Tack på förhand
 

Nej en sådan mutation försvinner inte, den finns ju med i en kromosm under överkorsningen/meiosen. Och att mutationen kan ses i flera generationer, betyder ju att just de som föddes hade fått denna mutation från sin mamma eller pappa.

Så om t.ex. mormors mormor fick en tyst mutation i en gen, när ett ägg bildades. Och detta ägg befruktades och blev till mormors mor, så har varje cell hos mormors mor denna mutation. Detta gäller även könscellerna. Och när mormors mor bildar ett ägg kan mutationen följa med, till mormor. Och sedan kan samma sak i varje ny generation (mormor=>mor=>barn). Är denna mutation ovanlig kan t.ex. barnen till "mor" kunna spåra mormors mormor, eftersom de alla har denna ovanliga mutation.

Oftast görs detta inte med endast en mutation, utan flera mutationer som studeras samtidigt. Och om ett antal ovanliga mutationer kan hittas i både mormors mormor och barnet, är det troligt att de är släkt (ju fler mutationer desto mer troligt).

Oscar Jörke Hellberg 37
Postad: 5 dec 2021 16:29

aha, tack så mycket för allt. 

mag1 8332
Postad: 5 dec 2021 16:36

Varsågod, kul att det hjälpte!

Oscar Jörke Hellberg 37
Postad: 5 dec 2021 16:54

men vänta nu, om vi säger att ägget som bär på mutationen befruktas av 1 frisk spermie, kommer ju avkomman att bestå av 1 frisk kromosomuppsättning och 1 muterad. Därefter så kommer ju 50% av könscellerna att bestå av enbart den friska och därav försvinner kanske mutationen? 

mag1 8332
Postad: 5 dec 2021 17:08

Precis, det stämmer, mutationen kan överföras till nästa generation, men det finns ingen garanti utan en 50% chans. Så vissa individer kommer att få mutationen, medans andra kommer få genen från den andra "icke-muterade" kromosomen. Och den kan försvinna på precis samma vis (d.v.s. att barnet får den "icke-muterade" kromosomen från t.ex. mamman och kommer då föra vidare denna "icke-muterade"/normala gensekvensen).

Men nu hittas genmutation som dessa, just i de individer som fått mutationen. Så även om mormors mormor får fyra barn, kommer några av dem få den muterade genen (några inte), och sedan sker samma sak i de efterföljande generationerna. Hittas mutationen hos mormors mormor, mormors mor, mormor, mor och hos barnet, har ju just den muterade versionen ärvts. Men t.ex. mormors bror, mammans syster o.s.v. kan ha den normala genvarianten.

Oscar Jörke Hellberg 37
Postad: 5 dec 2021 17:18

nu hänger jag med, tack för allt!

mag1 8332
Postad: 5 dec 2021 17:19

Varsågod, kul att det hjälpte!

Svara Avbryt
Close