3 svar
88 visningar
Umbrella 299 – Fd. Medlem
Postad: 8 jan 15:36 Redigerad: 8 jan 16:07

Bevara biologisk mångfald

Hej!

Jag undrar hur och på vilket sätt man kan bevara den biologiska mångfalden i ett ekosystem? Jag vet att ett sätt är att t.ex. odla och plantera fler blommor och växter så att det lockar insekter och djur, men finns det andra saker man också kan göra förutom att odla?

Tack på förhand!

mag1 5237
Postad: 8 jan 22:37

Skall mångfalden bevaras (=inte ändras) för inte ekosystemet rubbas så mycket att befintliga arter försvinner, eller att en skada på biosystemet uppstår från vilken fullständig återhämtning inte går. Så i princip räder det med att inte påverka biosystemet negativ.

Men om du istället vill försöka öka den biologiska mångfalden i ett ekosystem, t.ex. trädgårdarna i ett område med hus kan som du skrev blommor planteras, som lockar pollinerare, djur som äter pollinerare etcetera.

Lärarbönan 39
Postad: 8 jan 23:09

Man kan bedriva skyddsjakt om det kommit en invasiv art. Ett exempel är skarvfåglar som på olika ställen stört ekosystemet.

mag1 5237
Postad: 9 jan 10:49
Lärarbönan skrev:

Man kan bedriva skyddsjakt om det kommit en invasiv art. Ett exempel är skarvfåglar som på olika ställen stört ekosystemet.

Skyddsjakt kan begränsa utbredningen av en invasiv art. Men skarven är inte att betrakta som invasiv art, då den funnits i Sverige sedan 1000-talet. Dock jagas dessa fåglar då de påverkar ekosystem negativt (men då som en inhemsk art vars spridning man önskar begränsa).

Svara Avbryt
Close