9 svar
100 visningar
naturnatur1 3152
Postad: 4 apr 23:02

Bevis multip.

Bevisa

P(n,n) = P(n, n-1)

med multiplikationsprincipen.


Kan jag få hjälp på traven?

Calle_K 1694
Postad: 4 apr 23:12

Skriv ut formeln för P(n,r) och sätt in r=n respektive r=n-1 så följer det direkt.

naturnatur1 3152
Postad: 5 apr 14:33

Ja så gjorde jag på frågan ovan:


p(n,n) n!(n-n)!= n!0!= n!


p(n,n-1)n!(n-(n-1))!= n!1!= n!

 

Detta var genom förenklingen men förstår inte hur man ska bevisa det med multiplikationsprincipen.

naturnatur1 3152
Postad: 6 apr 17:51

Bump

naturnatur1 3152
Postad: 12 apr 22:59

Bump

Trinity2 1680
Postad: 12 apr 23:19

Troligen:

P(n,n) = antal sätt att välja n element av n st = n(n-1)(n-2)...3*2*1

P(n,n-1) = antal sätt att välja n-1 element av n st = n(n-1)(n-2)...3*2

naturnatur1 3152
Postad: 14 apr 17:17

Inte så säker på om jag hänger med

naturnatur1 3152
Postad: 17 apr 16:56

Bump

Laguna Online 28977
Postad: 17 apr 17:53

Om man bara säger det i ord: om du ska välja ut t.ex. nio av tio böcker och läsa dem i en viss ordning så blir det P(10, 9).

Om du vill läsa den tionde också så blir det P(10, 10), och du kan bestämma ordningen genom att först välja nio (alltså P(10, 9)) och sedan finns det inget mer att välja - den tionde boken är den som blev över.

Det är faktorn "*1" på slutet i #6, det finns ett sätt att välja den tionde boken.

naturnatur1 3152
Postad: 17 apr 20:44

Tack, men förstår inte det som står i slutet?

...3x2x1

och

... 3x2

Svara Avbryt
Close