1 svar
53 visningar
Fatima0277 482
Postad: 26 mar 15:04

Bildanalys

hej, jag undrar om denna bildanalysen är bra och vad måste utvecklas för högt betyg 

 

Bildanalys 

Bilden är tagen 2022 i april under kriget i Ukraina. Bilden är tagen av Eddy van Wessel, som är känd för att ge en konkret beskrivning av händelser men också förmedlar starka känslor. Bilden är en tidningsbild då den har varit med i Svenska Dagbladet. 

I bilden ser jag tre människor varav en av dem är en liten flicka, alla tre rör på sig. De två männen bär på det som ser ut som saker de har hämtat från sina hem som har utsatts för krig. En av männen håller en påse med saker i, och den andra mannen håller i något slags material av trä. Mannen som håller i en påse bär på en keps, en tjock tröja, militärbyxor samt svarta skor. Mannen med ett träföremål bär långa svarta byxor, svarta skor samt en långärmad svart tröja. Man ser på båda männen en besvikelse, flickan uttrycker ett oskyldigt ansikte, som vilken liten flicka som helst som inte fattar vad som har hänt. Flickan som är väldigt liten åker på sin sparkcykel utanför den förstörda lägenheten. Flickan bär på blommiga byxor, en jacka samt skor. Vid porten av lägenheten ser jag en madrass, säng, stolar samt skåp. Man kan tydligt se att lägenheten har varit utsatt för krig då man ser hur skadad den är men också att när man kollar in i det förstörda fönstret ser man inget ljus. Det är helt mörkt, alltså bor ingen där. Man ser tydligt kontrast i bilden mellan det lite ljusare vitt/grått jämfört med det svarta som man ser in på när man kollar in i fönsterna. Glaset på fönsterna är helt förstört. På marken ser man hur glasbitar har fallit efter kriget, jag ser också ett träd, som har blivit av med en del av trädet. Bilden är grå/svartvit, Alltså är de dominerande färgerna i bilden svart, grått och vitt. vilket förmedlar en ledsam stämning, man ser att bilden ska föreställa en mörk period i deras liv. Vilket är då det Ukrainska kriget som Ryssland startade genom att skicka bomber mot Ukraina. Just på bilden ser det lugnt ut, men människorna som tidigare bott i denna lägenhet åker tillbaka för att hoppas på att hitta saker i deras hem som fortfarande kan användas. 

Bilden är en helbild då vi kan se hela perspektivet av bilden, och den är tagen i normalperspektiv, då vi kan se händelsen rakt framåt. När jag ser bilden märker jag direkt att det är dålig stämning i området, samt att plasten har utsatts för något som till exempel krig, med tanke på bakgrunden. Genom att se människors ledsamma ansiktsuttryck, tänker jag direkt på att det är något dåligt som har inträffat. Jag känner starka känslor och förstår hur läget verkligen är för människorna som bor under kriget. Jag får en större förståelse för hur livet kan vara under krig, och känner en medkänsla för alla oskyldiga som drabbas och hur deras hem drabbas under kriget. Jag tycker att bilden verkligen visar situationen under kriget, man får en djup förståelse som sagt. När jag såg bilden fattade jag direkt att detta är en bild som kommer att förmedla starka känslor, ju tydligare jag kollade på den desto mer förstod jag. Jag tycker att fotografen har fångat upp miljön på ett bra sätt och tagit bilden under en bra tid, då man har fått se hur människor kommer hem för att som sagt se om deras saker fortfarande funkar och kan användas. Enligt mig är denna bild en lärorik bild för många som inte förstår hur läget är. När vissa ser bilden snabbt kanske man tänker att det är en vanlig bild och inte har något speciellt. Men kollar man noga förstår man snabbt, det är ett tydligt foto. Jag anser att bilden vill förmedla ett budskap, till omvärlden. Budskapet anser jag är att man ska se hur andra lever samtidigt som vi i andra länder har det bra. Fotografens inre kontext är att med den svart/vitt/grå bilden förmedla en bild som man ska kunna ha omtanke till människorna i bilden med. Jag anser att fotografen kommer med ett budskap som sagt. Vi som ser bilden ska förstå hur illa andra har det. Men också hur mycket ett krig kan drabba oskyldiga människor. Som att deras hus förstörts. Med tanke på att fotografen tar en bild i ett område som är drabbat av krig kommer bilden att förmedla starka känslor, det kommer inte att vara en rolig bild. Utan man kommer att se många ledsna ansikten. Detta kommer göra hela bilden till en bild där man ska se hur andra har det under tuffa perioder. Denna bild är till alla, vi ser inte endast vuxna utan vi ser också en ung flicka som åker runt på sin sparkcykel under den svåra perioden, och lever ett enkelt liv. Detta ger en förståelse för barn som ser bilden att barn runt om i världen, att andra inte har det lika bra som de. Bilden är inte för en speciell målgrupp utan den är riktad för alla människor som kan ha medkänsla för andra och förstå hur jobbigt det skulle vara att leva på detta sätt.

Slutligen är syftet med denna bild tydligt, vi kan direkt se färgen på bilden och fatta att det inte ska föreställa en rolig bild. Miljön ger oss en djupare förståelse, och att se folk åka tillbaka till sina hem när det är lugnande för att ta med sig sina saker ger oss som ser på bilden en stark medkänsla för de oskyldiga som drabbas. Fotografen har som sagt tagit bilden som en hel bild för att visa oss hela perspektivet av livet där, vi får verkligen se hur en vanlig gata med en längdenhet kunde se ut vilket ger oss en uppfattning av livet där. Med denna bilden som fotografen tagit kanske folk som kan hjälpa kommer att hjälpa människorna där då de ser hur livet verkligen är för alla. Inte bara vuxna utan barn också. Bilden har varit med i tidningen då man vill förmedla nyheter till folk i omvärlden som inte har en aning om vad som sker i andra länder, vilket denna bild förmedlar på ett bra sätt.

Foto Eddy Van Wessel/Svenska Dagbladet

Summer 23
Postad: 5 apr 19:58

Hej!

När jag gjorde en snabb överblick över din text så ser jag att du upprepar ord ganska mycket. Testa att byta ut exempelvis "mannen" mot "han" i vissa meningar och att sätta ihop meningar så att du slipper att upprepa.

Ett exempel är stycket:

"Bilden är tagen 2022 i april under kriget i Ukraina. Bilden är tagen av Eddy van Wessel, som är känd för att ge en konkret beskrivning av händelser men också förmedlar starka känslor. Bilden är en tidningsbild då den har varit med i Svenska Dagbladet."

Det blir väldigt mycket upprepningar med "bilden". Testa att binda ihop meningarna på ett snyggt sätt. Då kommer du att få ett bra flyt i texten :)

/Summer

Svara Avbryt
Close