0 svar
49 visningar
Dramione53421 2
Postad: 13 maj 2020

Bildanalys: Konnotation

Jag går i åttan och ska skriva en bildanalys. Jag siktar på de högre betygen men har inte hittat några bra exempel på hur man ska skriva online. Jag undrar om det är någon som kan hjälpa mig läsa igenom det här och berätta vad jag behöver förbättra för att få ett A. Jag behöver som mest hjälp med konnotations delen men om någon har tid att hjälpa mig med resten också skulle jag vara riktigt tacksam. Tack på förhand. 

https://www.arcticpaper.com/paperpassion/cecilia-levy Den översta bilden är den jag analyserar. 

BILDANALYS


KONTEXT/Funktion


Den här bilden är en digital konstbild av Cecilia Levys konst. Kontexten är att den var i ett nyhetsreportage om Cecilia Levy och hennes konst. Den är framför allt riktad mot vuxna, eller dem som kan tänkas köpa Cecilias konst. Det förstår man genom att reportaget är länkat till hennes hemsida där hon säljer konst, det blir alltså reklam. 


DENOTATION/Innehåll


Bilden är ett fotografi som har motivet tre kaffekoppar med fat gjorda av papper. Det är en närbild. Bilden har ett djup och det ser man på hur kaffekopparna är placerade. Det finns en kopp i bakgrunden, en centralt i bilden och en kopp i förgrunden. Koppen i bakgrunden har örat vänt åt höger, koppen i mitten har det åt vänster lite framåtriktat och koppen i förgrunden har örat framåtriktat men lite åt höger. Koppen längst bak är i oskärpa, koppen längst fram är också i oskärpa men är skarpare än koppen längst fram. Koppen som ligger centralt är i skärpa. Bilden är tagen i ett perspektiv som är en blandning mellan normal-och fågelperspektiv då man ser både framsidan av koppen och en del av insidan. Om den skulle varit ur normalperspektiv skulle man bara sett sidan av koppen och om den var tagen ur fågelperspektiv skulle man endast sett insidan av koppen. Färgerna i bilden är till stor del i gråskalan men det finns även gulaktiga och bruna toner i bilden. Bilden är ljus så det mörkare på kopparna står ut mycket. Det finns några få diagonala linjer i bilden, kanten till höger är diagonal, en oskarp list i bakgrunden går diagonalt och de två kopparna till höger står bakom och lite högre upp än den tredje koppen. Alltså går det en diagonala linjer från vänster till höger mellan de olika kopparna. 

Kopparna i bilden är tillverkade av boksidor som sammansatta med papier maché teknik. Det ser ut som om kopparna står på ett fönsterbräde då det ser ut som det blir en kant nere i det vänstra hörnet och det ser ut som en list bakom kopparna i oskärpa. Samt kommer ljuset som om det skulle kommit från ett fönster där man kan se listen. Även om bilden kanske inte är tagen på det sättet tror jag att det kan vara meningen med att ordna bilden på det här sätter. Ljuset kommer in i bilden på ett sätt så man ser var pappret i kopparna överlappar och är ihopklistrade någonstans, fast bara på de två främsta kopparna för den i bakgrunden är för oskarp för att kunna urskilja någonting. Man kan ana en skugga under den bakersta koppen medan man ser den tydligt på de två främre kopparna. 


KONNOTATION/Uttryck


Bilden syfte är att Cecilia Levy vill sälja och hon har fått någon att ta en bild så att kopparna ser så bra ut som möjligt för att människor ska vilja köpa hennes konst. Jag tror konstnären, alltså fotografen i det här fallet, har försökt att skapa en lugn vacker bild. Det ser inte ut som om det är mycket som händer men kollar man närmare ser man hur noga allt är uttänkt. Man ser detta på kopparnas position, oskärpan och ljuset. Hela bilden har ett väldigt lugnt uttryck som hör till det förflutna och är omordernt. Färgerna i bilderna är inte extrema åt något håll, de är varken väldigt ljusa eller väldigt mörka även om de är mot det mer ljusa hållet. Att bilden är ljus samtidigt som den inte är för ljus ger mig ett lugn. Om bilden hade varit för ljus hade den känts för extrem och som att den nästan attackerade en lite. Delar av bilden känns lite varmare med gulaktiga toner medan hälften till vänster känns mer kall med blåaktiga toner. 


Jag associerar bilden med Van Goghs målning av solrosor när de är i en vas. Jag kollade upp vad målning jag tänkte på hette och kom fram till att det fanns många olika målningar. Jag tänkte på den han målade 1888 med pastellaktiga färger. Jag tycker att båda har ett färgpalett med ljusa och lugna färger. Jag såg ett omodernt kafferep framför mig med fläckiga kaffekoppar och några blommor på bordet som är på väg att vissna. Ett rött torp ute på den svenska landsbygden där mormodern har dukat fram för att barnbarn ska komma på besök. När jag tänker vidare på scenatiet i dag blir jag lite ledsen. Jag ser mormoderna själv i sin stuga, den här gången har hon inte orkat ta fram de fina muggarna eftersom barnbarnen ändå inte får komma dit och se dem. När hon försöker ringa går signalerna fram och hon hinner precis börja prata innan kontakten bryts eftersom mottagning är dålig så långt från staden. 


Jag tycker om bilden, den känns lugn och omodern. Det är saker som jag känner mig väldigt hemma i och nära. Jag tycker fotografen har gjort ett väldigt bra jobb med alltifrån ljuset till skärpan. Jag älskar verkligen hur man kan se var bitarna sitter ihop och det mönstret som bildas då. 

Svara Avbryt
Close