1 svar
65 visningar
Farina 117
Postad: 14 jan 2023 17:58

Bindningar

Hej

Det står i min bok att atomerna hålls ihop av elektrostatiska krafter mellan protoner och elektroner.På grund av att det handlar om bindningar mellan atomer måste man prata om intramolekylära bindningar dvs jonbindning, kovalent bindning och metallbindning. Jag fattar inte om elektrostatisk kraft handlar om krafter mellan protoner och elektroner eller mellan positv och negativ laddning.Är intermolekylära bindningar också elektrostatiska krafter?

 

Alla svar uppskattas

Teraeagle Online 20568 – Moderator
Postad: 16 jan 2023 20:32

När man pratar om elektrostatisk attraktion i kemisk bindning så handlar det främst om jonbindning. "Statisk" betyder att något är stilla, dvs att det inte ändras (till skillnad från dynamisk). I en jonbindning har man två joner med bestämda laddningar (som inte ändras) som binder till varandra. Det är ett tydligt exempel på elektrostatisk attraktion.

När man sen kommer till övriga bindningstyper blir det lite knepigare. Kollar man t.ex. på en kovalent bindning så bygger den på att det är större sannolikhet för elektroner att befinna sig på vissa ställen än andra mellan och runt atomerna (bindande och antibindande orbitaler). Här är laddningarna i rörelse på ett helt annat sätt än i en jonbindning, så ur det perspektivet blir det inte riktigt en elektrostatisk attraktion. Samtidigt kan man invända och säga att detta, inklusive alla typer av bindningar, beror på attraktionen mellan elektroner och atomkärna vilket brukar beskrivas som en elektrostatisk attraktion.

Jag tror inte att det går att ge ett riktigt svar på din fråga, för man kan se på situationen på olika sätt. Men det du ska ta med dig är att åtminstone jonbindningen brukar beskrivas som elektrostatisk.

Svara Avbryt
Close