5 svar
16 visningar
elizabethbolund är nöjd med hjälpen
elizabethbolund 245
Postad: 1 maj 17:20 Redigerad: 1 maj 17:22

Binomialfördelning

Hej!

 

Jag har kört fast i d)i) och ii)eller jag trodde jag gjorde rätt tills jag insåg att i facit använder dem 50 äpplen istället för 10, var fick dem det ifrån?

 

 

Nämns det någonstans hur många påsar en spjällåda (crate) innehåller? Äpplena förpackas i påsar om tio, men hur många påsar finns det i en låda? 

elizabethbolund 245
Postad: 1 maj 17:37 Redigerad: 1 maj 17:37

Nej, vilket är jättekonstigt för denna har varit en provfråga. Och jag har screenshottat hela frågan så nej det verkar inte nämnas nåt om det :/

Smutstvätt 24202 – Moderator
Postad: 1 maj 17:39 Redigerad: 1 maj 17:45

Dålig fråga! Av (d.ii) framgår det att det måste vara minst 48 påsar i lådan, men det skulle ju kunna vara 48 påsar eller 148. Om det inte nämns i någon tidigare uppgift eller liknande, går det inte att lösa frågan. Men om du tränar inför en tenta, kan du såklart notera att du vet eller utgår ifrån att det finns 50 påsar per låda. 

Det går faktiskt att göra på en tenta också, om någon information saknas. Antingen frågar du tentavakten, som kan kontakta provledaren, eller så skriver du något i stil med att "Det framgår inte hur många påsar en låda innehåller, men utifrån att det är minst 48 enligt (d.ii), gör jag antagandet att en låda innehåller femtio påsar äpplen. Nedanstående beräkning utgår ifrån det antagandet.".

Ibland får man då poäng för en korrekt lösning, även om svaret blir fel (säg om lådan skulle innehålla 60 påsar äpplen), ibland stryker de frågan helt, och ibland får man inget poäng ändå. Men det är sällan det påverkar en negativt. Jag har svårt att se att något större antal examinatorer skulle ge minuspoäng för en sådan lösning (även om fel svar på tentan i övrigt skulle ge minuspoäng), så det skadar aldrig. Men det gäller att ha lusläst uppgifterna, så att man inte missat något finstilt. :)

elizabethbolund 245
Postad: 5 maj 18:13

Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close