1 svar
79 visningar
lund är nöjd med hjälpen
lund 529
Postad: 5 feb 2022 15:14 Redigerad: 5 feb 2022 15:16

Binomialfördelning, statistisk analys

Hej,

Jag sitter och går igenom gamla tentor i Statistisk Analys och försöker att förstå när man ska använda vilket räknesätt inom en binomialfördelning. Jag kommer att bifoga en bild på den uppgift som jag kommer att referera till då den är så lång:

I facit löser dom denna genom att ta fram ett tvåsidigt konfidensintervall för en binomialfördelning och uppskatta värdet på p enligt följande:

Räknesättet förstår jag så det är inga problem. Men det jag undrar är varför de använder sig utav denna metod när dom beräknar uppgiften och inte använder sig utav sannolikhetsfunktionen för en binomialfördelning, py(k)=P(Y=k)=nkpkqn-kp_y(k)=P(Y=k)=\binom{n}{k}p^kq^{n-k} och hur vet man vilket tillvägagångssätt som man ska använda sig utav? Kan det, i detta fall, bero på att vi inte vill få sannolikheten för att ett värde k antas?

Tack på förhand!

jakobpwns 529
Postad: 6 feb 2022 13:07

Ett stickprov (här en opinionsundersökning) visar nånting, sedan bildar man ett KI för det som observerats (sannolikheten att de ökat, som är skattad eftersom det är en undersökning inte riktiga valet). Det bionomialfördelningen tillför till sånna här uppgifter är bara att veta vad D(X) är, samt vilken typ av KI man ska välja. Och ja som du säger, uppgiften handlar ju inte om att räkna ut någon typ av sannolikhet för ett utfall, utan handlar om att bilda ett konfidensintervall för en skattning.

Svara Avbryt
Close