5 svar
30 visningar
eli321be är nöjd med hjälpen
eli321be 293
Postad: 10 nov 2020 20:19

bio 3

 Hej!

Jag har fastnad på följande fråga:

varför aktiveras generna i cellen olika och vad som evolutionärt har lett till detta?

Jag tänker att proteinreglering borde vara anledningen, att cellerna aktiveras av och på för att inte producera i onödan? tänker jag rätt? men förstår inte riktigt hur det kan ha uppstått?

tacksam för svar

mag1 2534
Postad: 10 nov 2020 21:49 Redigerad: 10 nov 2020 21:49

Proteinreglering på produktionsnivå kan vara en anledning. Samtidigt kan en genprodukt (d.v.s. proteinerna som bildas av den genen) påverka hur andra gener regleras - regleringen av en gen påverkar på så vis regleringen av en eller flera andra gener, och hur cellen påverkas beror på summan av alla genregleringar, både upp och ner av enskillda gener.

Det stämmer att det är bra att begränsa proteinproduktionen, bl.a. för att spara på resurserna och tillåta cellerna att specialisera sig på begränsade eller enstaka uppgifter. De flesta celltyper behöver inte alla möjliga proteiner hela tiden, och vissa proteiner behöver de inte alls för att fylla just sin funktion. I andra celltyper ser uppsättningen av behövda proteiner annorlunda ut, det beror på vilken typ av cell det är. Vissa celler fyller en funktion med en uppsättning av protein, andra fyller en annan med en lite annorlunda uppsättning proteiner, men en del proteiner behöver alla celler.

Aktiveringen av gener sker även som en effekt att cellen stimuleras, av t.ex. signaler från omgivningen (hormoner, inflammation i vävnaden) eller deras ökade arbete (slemproducerande celler, belastade muskelceller). Det tillåter samspel mellan celler i multicellulära organismer, eller encelliga organismer som lever nära varandra.

Hur kan man koppla detta till evolutionen då tror du?

mag1 2534
Postad: 10 nov 2020 21:54

Förresten, det vore trevligt om ämnet på trådarna i fortsättningen kunde motsvara frågans innehåll - då kan andra intresserade lättare hitta din tråd och läsa.

Bio 3 säger inget men din fråga desto mer: varför aktiveras generna i cellen olika och vad som evolutionärt har lett till detta?

eli321be 293
Postad: 10 nov 2020 21:59

Oj, tänkte inte på det, jag gör det i fortsättningen:).  Evolutionärmässigt, är det mest för att spara på energi? att det är det mest effektiva och därför är det mer gynnsamt om proteinerna regleras? Är proteinreglering samma sak som differentering ?och har differentiering något med denna fråga att göra?

mag1 2534
Postad: 10 nov 2020 22:20
Evolutionärmässigt, är det mest för att spara på energi? att det är det mest effektiva och därför är det mer gynnsamt om proteinerna regleras?

Energibesparingen bidrar, men det ger framförallt möjligheten för cellen att anpassa sig efter ändrade förutsättningar. Ändras behoven, t.ex. skadas huden behöver cellerna reagera och läka, bekämpa bakterier kan det göras genom ändringar i vilka gener som aktiveras.

Samt så klar cellerna kan specialisera sig, i en större organism kan inte alla celler se likadana ut och agera likadant - då kan inte organismen bli större. Istället behövs specialiserade celler t.ex. celler på ytan som ger skyd och förser de inre med näringsämnen, och cellerna i det inre behöver t.ex. ge organismen möjligheten att röra sig.

 

 

 

Är proteinreglering samma sak som differentering ?och har differentiering något med denna fråga att göra?

Nej differentiering är något annat:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Celldifferentiering

Men under differentieringen av celler inaktiveras vissa gener, som då inte används, och andra gener används mer för att t.ex. producera just de proteiner som den typen av differentierad cell behöver mer av.

eli321be 293
Postad: 11 nov 2020 10:41

Tack så jättemycket!

Svara Avbryt
Close