3 svar
48 visningar
Swaggy 11
Postad: 2 jun 21:20 Redigerad: 3 jun 09:50

Biokemi 3

Hej!

jag har suttit och försökt klura ut detta men förstår fortfarande inte sista frågan men kunde lösa de andra. Den sista frågan löd: vilken har oligopeptiden vid pH 7.

Men jag förtur inte. 

mag1 5244
Postad: 3 jun 08:54

Denna fråga är om aminosyrors pKa och Ip, som i en av dina andra frågor.

Vid pH 7 finns det en generell trend, att syra grupper i aminosyror i allmänhet är protolyserade, och basiska grupper är protonerade.

Börja med att titta på de grupper i peptiden som kan ta upp eller ge ifrån sig en proton, vilken laddning har dessa vid pH 7? Och peptidens laddning får du genom att summera de positiva och negativa laddningarna.

Swaggy 11
Postad: 3 jun 09:08

Den första är valin ( aminosyra) och den har isoelektropunkt vid 6 om den är vid ph 7 är den förmodligen negativ. Vid c terminalen är det alanin har också isoalektrisk punkt vid 6 och förmodligen vid ph 7 är negativ.  Men jag är osäker på resten. Skulle du kunna förklara för mig?

mag1 5244
Postad: 3 jun 13:40

En enskild aminosyras isoelektriska punkt, är just för en enskild aminosyra. I din molekyl finns det färre funktionella grupper (då karboxylsyra- och aminogrupper använts för att bilda peptidbindningarna), som kan delta i upptag/givande av protoner - just därför att peptidbindningar finns. Om du jämför antalet amino- och karboxylsyragrupper i tre aminosyror, med antalet i peptiden, så ser du snabbt skillnaden.

Den nya, peptidmolekylen, som bildats av de tre aminosyrorna, har sin eget Ip värde. Så för att klura ut vilken laddning denna peptid har, får du titta på de funktionella grupper som finns kvar, och som kan ta upp eller ge ifrån sig protoner.

Svara Avbryt
Close