4 svar
44 visningar
Qetsiyah är nöjd med hjälpen
Qetsiyah 5247 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 9 apr 14:41 Redigerad: 9 apr 14:44

Biokemi, CSC: påfyllnad av oxaloacetat i CSC eftersom den används upp i andra metaboliska vägar

Hej, jag förstår inte det här:

Men om oxaloacetat används upp, kan vi inte lösa problemet genom att bara pumpa in mer acetylCOA in i cykeln? Uppnår väl samma effekt; mer oxaloacetat?

mag1 2235
Postad: 9 apr 17:47

Nej, det går inte.

Hur lång är kolkedjan i oxaloacetat? Och hur lång är kolkejdan acetylgruppen på acetyl-CoA?

Qetsiyah 5247 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 9 apr 18:05 Redigerad: 9 apr 18:20

Åh jaha, båda kolen som kommer in i cykeln från acetylen kommer bli koldioxid. 

Men skulle tillskott av acetylCOA skynda på hela cykeln pga jämvikt? Det var det jag tänkte, men det skapar inte mer oxaloacetat för att det är en cykel?

mag1 2235
Postad: 9 apr 19:32

Precis, alla kol i acetyl-CoA omvandlas till CO2. Alla föreningar med fler än 2 kol i TCA kommer genom anabolism av kolhydrater (aminosyror går, men mängdmässigt är det som i uppgiften pyrovat från kolhydrater som är främsta källan). Acetyl grupper kan komma in i TCA via CoA från fett, för B-oxidation, men för att förbrännas behöver citratsyntaset överföra acetylgruppen oxaloacetat  - "fettet brinner i kolhydraternas låga" är en gammal minnesregel för detta.

Acetylgruppens 2 kol kan överföras till oxaloacetat (4 kol) och ge citrate (6 kol), men i TCA kan aldrig 2+2 kol sättas ihop till en 4 kolkedja (motsvarande oxaloacetaten). Fettsyrasyntas kan fusionera acetylgrupper till längre kedjor, men detta sker i cellens cytoplasma (upp till 16 kol), och sedan i ER (längre än 16 kol).

Ja, tack så mycket!

Svara Avbryt
Close