6 svar
50 visningar
Qetsiyah 5314 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 18 apr 18:26 Redigerad: 18 apr 18:31

Biokemi: vanliga enzymändelser

Hej, kan någon komplettera denna lista (det här är alla jag kommmer på): 

  • (de)karboxylas
  • kinas, fosforylas, fosfatas
  • dehydrogenas
  • reduktas
  • oxidas
  • isomeras
  • hydrolas
  • liags
  • lyas

Ändelsen ska säga något om vad enzymet gör. (EC klassifikationen är för generell, jag vill skriva en mer detaljerad lista till mig själv).

syntas?

mag1 2346
Postad: 18 apr 20:07

Några av dina exempel överlappar (t.ex.hydrolase, som är ett hydrolyase - d.v.s. redan täcks in i lyasdefinitionen, även om hydrolyase är mer specifikt och specificerar behovet av vatten som substrat). Undergrupperna hjälper till att klargöra mer specifikt vad som sker, som epimerase/racemase under isomerase.

 

(de)hydratase, polymerase, transferase

Qetsiyah 5314 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 22 apr 17:40 Redigerad: 22 apr 17:41

Ja, Teraeagle, syntas!

(de)hydratase, polymerase, transferase har vi inte nämnt så mycket i kursen än, tror inte det kommer. De viktigaste hittills verkar vara dehydrogenas och de där tre som har med fosfor att göra. 

Tack till er!

Qetsiyah 5314 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 4 maj 18:15 Redigerad: 4 maj 18:15

Hej igen, nu några föreläsningar senare i kursen märker jag att dehydrogenaser verkligen står i fokus (de tre första i listan är egentligen de enda vi stöter på), är de viktiga i biokemin eller är det bara en godtycklig klass av enzym som min lärare valt att fokusera på?

mag1 2346
Postad: 4 maj 20:00

Visst är de viktiga, de utför redoxreaktioner som är centrala i metabolismen, men att de är mycket viktigare än andra enzymer är en smaksak. Det ingen enzymklass vi klarar oss utan (även om vissa enzymer inom klasser/mellan klasser kanske kan kompensera ett eventuellt bortfall av ett specifikt enzym).

Är din kurs inriktat på något mer specifikt än metabolismen så kan så klart dehydrogenas som enzymtyp vara viktigare än andra. I vilka sammanhang har föreläsaren fokuserat på dehydrogenaserna, vilken kurs är det?

Qetsiyah 5314 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 4 maj 20:26 Redigerad: 4 maj 20:42

Ja, biokemi 2, https://www.kth.se/student/kurser/kurs/BB1230

cellens metabolism är i fokus. Vår föreläsare betonar vad som principiellt händer mellan startprodukt och slutprodukt, och vad för enzym(familjer) som kan åstadkomma stegen. Oftast har det varit att COA/fosfat/CO2 sätts på eller tas bort, eller ett byte mellan funktionella kolgrupper. Det senare görs med dehydrogenaser typ hela tiden.

Vi har gått igenom glyoxalatcykeln, pentosfosfatvägen, fotosyntes, fettsyrametabolism. Snart kommer aminosyrametabolism. 

På senaste föreläsningarna har perspektivet lutat lite åt syntetisk biologi, jag gillar inte det. Det kanske är för att kompensera att det uteblev lite i en annan kurs där läraren plötsligt byttes ut. Genteknik hette den, som istället för syntetisk biologi blev proteinengineering deluxe (den nya lärarens specialité). Känns som att man kan rymma lite vad som helst under en kurs med det namnet haha.

Jag insåg precis att det inte alls varit självklart för dig vad min kurs handlat om, sorry haha. Jag kan skriva det i framtiden.

Svara Avbryt
Close