5 svar
59 visningar
mailaa 72
Postad: 25 apr 2022 17:39

Biokemiska analyser

Hej

Jag har gjort an laboration som handlar om att identifiera 10 olika okända prover och se om de är kolhydrater, proteiner eller fett. Därefter kund man se vilket livsmedel eftersom pakten till dessa fans på bordet men man skulle undersöka vilket prov tillhör vilket livsmedel. 

Jag har gjort allt detta och fått ganska fint resultat, jag är nu på diskussion delen och vet ej riktigt vad är detta som man kan diskutera eller hur ska jag börja diskussionen. Kan ni hjälpa mig med några punkter som jag kan utgå från.  

Smaragdalena Online 78662 – Lärare
Postad: 25 apr 2022 17:43

Nej, med så lite info som du har givit oss tror jag ite att det är någon som kan det. Vad var det t ex för några livsmedel? Analyserade ni alla 10 proverna m a p protein, kolhydrater och fett? Hade de olika proverna olika färg?

mailaa 72
Postad: 25 apr 2022 17:50

Det var mjök, sock, salt, potatismos, 2 olika sötningsmedel, tvättmedel, mjölkpulver, citronsyr, vaniljsocker. Alla prover var finhackade och hade färger vitt, gult eller ljusbrunt,   Ja, vi analyserade alla prover m a p protein, kolhydrater och fett

Smaragdalena Online 78662 – Lärare
Postad: 25 apr 2022 19:45
mailaa skrev:

Det var mjök, sock, salt, potatismos, 2 olika sötningsmedel, tvättmedel, mjölkpulver, citronsyr, vaniljsocker. Alla prover var finhackade och hade färger vitt, gult eller ljusbrunt,   Ja, vi analyserade alla prover m a p protein, kolhydrater och fett

Gissar att det första exemplet var mjöl. Finns det protein i mjöl? Finns det kolhydrater i bröd? Finns det fett i bröd? Fundera på de andra matvarorna på samma sätt. 

Hur gjorde ni för att undersöka om det fanns kolhydrater? Analyserade ni socker, stärkelse och fibrer separat?

mailaa 72
Postad: 25 apr 2022 19:48

Fehligsprov för kolhydrater, Xantoprotteinenprovet för proteiner, pankereasprovet för fett

Smaragdalena Online 78662 – Lärare
Postad: 25 apr 2022 19:54

Fehlings prov reagerar väl bara på vissa sorters  socker, så det är väl många kolhydrater som man inte upptäcker då? Stärkelse, exempelvis.

Svara Avbryt
Close