1 svar
37 visningar
fattarej 1
Postad: 12 nov 2020

Biologilabb - osmos och frögroning. Hur funkar det?

Hej! Jag går biologi 2 och vi håller på med en labbrapport om osmos och frögroning:

Syftet med laborationen är att undersöka huruvida frögroningen av en ärta påverkas av olika behandlingar; vatten med olika lösta ämnen. Behandlingarna är: saltlösning, sockerlösning, växtnäringslösning, sötningsmedlet canderel löst i vatten och kranvatten.  

Jag har svårt att förstå detaljerna av hur de olika behandlingarna faktiskt påverkar frögroningen. Fattar att ett frö vattnat med saltvatten inte kommer växa för att den blir uttorkad. Salt- och sockermolekylerna är för stora för att transporteras genom cellmembranet genom enkel diffusion så kan därför inte ta sig in i cellen utan något slags transportprotein eller liknande. Så osmosen gör att cellens vattenmolekyler transporteras ut genom cellmembranet för att balansera ut koncentrationen av (i detta fall) saltmolekyler. Och därför var det väldigt svårt för dessa frön att växa. 

Då tänker jag att det borde ske samma sak när behandlingen är en sockerlösning. Men de växterna växte bäst av alla, så uppenbarligen blev inte de uttorkade på samma sätt som vid saltlösningen. Antar att det har att göra med att sockret (glukos) är näring för växten? Men då förstår jag inte hur sockermolekylerna tar sig in i cellen om inte saltmolekylerna gjorde det. Kan någon förklara lite hur det går till? Försökt Googla mig fram men hittar inget hjälpsamt. 

Supertacksam för svar!

mag1 844
Postad: 12 nov 2020
fattarej skrev:

Hej! Jag går biologi 2 och vi håller på med en labbrapport om osmos och frögroning:

Syftet med laborationen är att undersöka huruvida frögroningen av en ärta påverkas av olika behandlingar; vatten med olika lösta ämnen. Behandlingarna är: saltlösning, sockerlösning, växtnäringslösning, sötningsmedlet canderel löst i vatten och kranvatten.  

Jag har svårt att förstå detaljerna av hur de olika behandlingarna faktiskt påverkar frögroningen. Fattar att ett frö vattnat med saltvatten inte kommer växa för att den blir uttorkad. Salt- och sockermolekylerna är för stora för att transporteras genom cellmembranet genom enkel diffusion så kan därför inte ta sig in i cellen utan något slags transportprotein eller liknande.

Det är inte storleken på saltet/sockret som begränsar diffusionen, utan att de är hydrofila/polära och kan därför inte diffundera genom cellens hydrofoba membran. Och naturen har löst detta problem genom att skapa transportörproteiner som kan tillåter transport av laddade/hydrofila ämnen som salt/socker genom cellens membran.

 

Så osmosen gör att cellens vattenmolekyler transporteras ut genom cellmembranet för att balansera ut koncentrationen av (i detta fall) saltmolekyler. Och därför var det väldigt svårt för dessa frön att växa. 

Detta stämmer för frön som tagit upp vatten och börjat gro - groddarna helt enkelt. Men för torra ärtor är vatteninnehållet i ärtan så lågt, troligtvis betydligt lägre än vatteninnehållet i blandningarna så ingen transport av vatten sker ut från de torkade ärtorna. Men är salthalten hög utanför kan inte heller vatten transporteras in i cellerna, och då händer inget.

 

Då tänker jag att det borde ske samma sak när behandlingen är en sockerlösning. Men de växterna växte bäst av alla, så uppenbarligen blev inte de uttorkade på samma sätt som vid saltlösningen. Antar att det har att göra med att sockret (glukos) är näring för växten?

Precis, det är prima energi. Men om koncentrationen är för hög kommer glukoset binda för mycket vatten, och då förhindra att ärtorna tar upp vatten eller t.o.m. torka ut groddarna genom osmos.

 

 

Men då förstår jag inte hur sockermolekylerna tar sig in i cellen om inte saltmolekylerna gjorde det.

Cellen kan använda glukos som energi, och omvandla det till koldioxid och vatten. Då förbrukas sockret och ärtan får energi, och mer tas upp i en process som styrs av cellen. Är salthalten högre än vad ärtans celler önskar kommer cellerna ha svårt att reglera vattenhalten inne i cellerna, då osmos sker. Är salthalten tillräckligt hög kommer det inte finnas tillräckligt med vatten i cellen för att den skall klara av att leva/dela sig.

Svara Avbryt
Close