5 svar
182 visningar
Asha behöver inte mer hjälp
Asha 20
Postad: 17 dec 2018 23:21 Redigerad: 18 dec 2018 08:30

Biomolekyler

Hejsan Allihoppa!

varför ger man mjölk till personer som har fått i sig tungamettaler??

haraldfreij 1322
Postad: 18 dec 2018 09:01

Hej,

Jag googlade runt en del utan att hitta någonting alls, vad har du för källa på att man ska dricka mjölk om man fått i sig tungmetaller? 

haraldfreij 1322
Postad: 18 dec 2018 09:12

Blev nyfiken och googlade lite till, och hittade den här artikeln: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/4111/1/ah1992_43.pdf 

Tydligen var det vanligt att man ordinerade mjölk förr, för att kalcium och fosfat i mjölken skulle göra att man tog upp mindre bly ur magtarmkanalen. Men det har visat sig på senare tid att upptagningen påverkas mycket mindre än man tidigare trott, även om det enligt den artikeln (som är från 1992, så den har några år på nacken) är oklart varför. 

Asha 20
Postad: 18 dec 2018 09:16 Redigerad: 18 dec 2018 09:18
haraldfreij skrev:

Hej,

Jag googlade runt en del utan att hitta någonting alls, vad har du för källa på att man ska dricka mjölk om man fått i sig tungmetaller? 

 Hej! Jag läste på kemiboken men Fick inga förklaringar 

haraldfreij 1322
Postad: 18 dec 2018 09:19 Redigerad: 18 dec 2018 09:20

Och nu hittade jag det här svaret:

"Proteins can be denatured (distorted in shape) by heat, alcohol, acids, bases, or the salts of heavy metals. Many well known poisons are salts of heavy metals such as mercury and silver; these denature the protein strands wherever they touch them. The common first aid antidote for swallowing a heavy-metal poison is to drink milk or eat raw egg. The poison then acts on the protein of the milk/egg rather than on the protein sites and tissues of the mouth, oesophagus, and stomach. Vomiting can be induced to expel the poison that has combined with the milk/egg."

Kort sagt: tungmetallen kommer reagera med proteinet i mjölken (eller ägget) snarare än med protein i kroppen, och kan därefter kräkas upp.

Asha 20
Postad: 18 dec 2018 09:56
haraldfreij skrev:

Och nu hittade jag det här svaret:

"Proteins can be denatured (distorted in shape) by heat, alcohol, acids, bases, or the salts of heavy metals. Many well known poisons are salts of heavy metals such as mercury and silver; these denature the protein strands wherever they touch them. The common first aid antidote for swallowing a heavy-metal poison is to drink milk or eat raw egg. The poison then acts on the protein of the milk/egg rather than on the protein sites and tissues of the mouth, oesophagus, and stomach. Vomiting can be induced to expel the poison that has combined with the milk/egg."

Kort sagt: tungmetallen kommer reagera med proteinet i mjölken (eller ägget) snarare än med protein i kroppen, och kan därefter kräkas upp.

 Tydligt svar! Taaaaaaack 

Svara
Close