3 svar
38 visningar
Charles A. Magnussen är nöjd med hjälpen
Charles A. Magnussen 65
Postad: 8 maj 2021 23:27

Biomolekyler - fosfolipider

Hej, läser om fosfolipider på nätet och i en text står det "Some phospholipids will induce negative curvature of a membrane, while others induce a positive curvature, depending on their makeup. "

Vad betyder det på svenska? Hittar ingen förklaring på vad "membrane curvature" är på svenska?

Dracaena 4944 – Moderator
Postad: 8 maj 2021 23:30

membrane curvature kallas Membrankrökning eller membrankurvatur på svenska. 
Se här: https://sv.other.wiki/wiki/Membrane_curvature

Charles A. Magnussen 65
Postad: 8 maj 2021 23:32
Dracaena skrev:

membrane curvature kallas Membrankrökning eller membrankurvatur på svenska. 
Se här: https://sv.other.wiki/wiki/Membrane_curvature

Men är det rätt översättning, alltså den korrekta termen på svenska? Hittar inga sidor om det på svenska riktigt som beskriver det i en förklaring om fosfolipider.

mag1 5246
Postad: 9 maj 2021 10:56

Dracaena skrev:membrane curvature kallas Membrankrökning eller membrankurvatur på svenska. 

Dessa begrep används på svenska för membrane curvature. Att hitta en svenska förklaring kan nog vara lite knepigt, vårt språk är inte så stort och begreppet är väldigt specialiserat.

Fosfolipidernas form påverkar hur de interagerar med de andra fosfolipidmolekyer som finns omkring dem. Överlag kan fosfolipidernas form (eller den volym de upptar) liknas med en en cylinder, eller en konformad cylinder. Formen påverkar hur de kan packas bredvid varandra. Cylindrarna går bra att skapa en tvådimensionell yta med rent 2D ytor förekommer inte i cellens fosfolipidmembran. Men tillsammans med de andra konformade cylindrarna kan en mjukare membrankurvatur fås, jämfört med om bara konformade cylindrar används (då blir geometrin ett klot, med mindre diameter för det starkast avsmalnande konerna).

I cellens olika membran varierar fosfolipidsammansättningen, så att de enskilda organellernas membraner får just de rätta egenskaperna. Och gemensamt för alla dessa membran är att de behöver skapa en krökning i membranet dels för att skapa en sammanhängande volym, samt för ge vissa mer utpräglade strukturer som veck (t.ex. som membranet inuti  mitokondrierna) eller kring vissa membranproteiner (som antingen är lite större än membranets tjocklek och behöver positiv krökning, eller lite mindre än membranets tjocklek och behöver negativ krökning).

Svara Avbryt
Close