4 svar
103 visningar
Superkemisten är nöjd med hjälpen
Superkemisten 256
Postad: 19 apr 2022 14:10

biomolekyler membran

Uppgift: "Glukos transporteras in i cellmembranet via ett speciellt protein (den blåa). Tror du proteinets hydrofoba delar är vända utåt (det ljusblåa) eller inåt (det mörkblåa) i proteinet? Motivera ditt svar.

 

Svaret är att de hydrofoba delarna är vända utåt för att de är bundna till membranet. Och det förstår jag eftersom membranets hydrofoba svansar är vända inåt. Men jag fattar inte riktigt, för att proteinet ska komma in i cellmembranet måste det ju passera de polära huvuduna och glukos är ju polärt och ska komma in?

Hur hänger detta ihop?

Smaragdalena Online 78166 – Lärare
Postad: 19 apr 2022 15:02

Den polära glukosmolekylen binder till de polära (mörkblåa) delarna av proteinet. Proteinet sitter fast i membranet och transporterar sig inte.

mag1 Online 8922
Postad: 19 apr 2022 15:23

Ja nästan, som du skrev Superkemisten.

Det som visas i bilden är endast ett tvärsnitt genom en proteinmolekyl, men det blir en tredimensionell volym om du tänker dig att tvärsnittet vi ser roterar vinkelrätt mot membranets yta(d.v.s. motsvarande runt den uppåtstickande "pinnen" i bilden näst längst till vänster). Och insidan av denna volym är mestadels hydrofob. Samma sak för den del av ytan som finns inbäddat i membranet, den är den delen som interagerar med fosfolipidernas hydrofoba fettsyrasvansar.

Men toppen och botten av transportören är hydrofila, dessa delar är ju i kontakt med vatten och måste även vara det för att t.ex. vattenlösligt glukos skall kunna komma fram till proteinet, och det gäller även delar i mitten som behöver vara hydrofila för att kunna binda glukos (motsvarande mörkblå i din bild).

I figuren av en glukostransportör nedan, så motsvarar figuren till vänster ytan på den bilden du klistrade in. Men i figuren är de hydrofila delarna är färgade blå och rött, och de hydrofoba delarna är färgade vitt. Och det syns tydligt vilken del av proteinets yta som är hydrofob och sitter i membranet. Bilden till höger visar transportören sett ovanifrån (som om du tittar ner på membranets yta, med proteinet sittandes i det gråa membranet). Denna yta är helt klart hyrdrofil, vilket passar bra då den är i direktkontakt med cellens cytoplasma. Glukos som sitter i proteinet syns ungefär i mitten av figurerna färgat grönt/rött.

 

 

Sedan finns det en yta inuti proteinet som är täckt av hydrofila aminosyrarester, som illustrerades med den mörkblåa färgen i din bild, och det är till denna yta som glukos kan bindas och transporteras genom membranet.

 

Inte riktigt med precis på vad din fråga menade, om den endast var om glukostransporten, eller även gäller hur transportören stoppas in och veckas i membranet?

Men svaret på den senare delen, om hur proteinet stoppas in i membranet, är att när ribosomen syntetiserar ett membranprotein (som glukostransportören) så stoppas den bildade delen av proteinet direkt in i membranet och proteinet veckar sig i princip i membranet. Alfahelixar bildas och dessa alfahelixar kommer samman till grupper av helixar, och i och med detta kan hydrofila sidokedjor från flera olika helixar tillsammans bilda den hydrofila ytan till vilken glukos kan binda och transporteras (motsvarande den mörkblå ytan i din bild).

Superkemisten 256
Postad: 19 apr 2022 18:26

Tack så jätte mycket för så utvecklat svar! Nu förstår jag tack!

mag1 Online 8922
Postad: 19 apr 2022 21:43

För all del, kul att det klargjorde!

Svara Avbryt
Close