2 svar
71 visningar
jansa0102 5
Postad: 16 jan 2019

Bisatser och huvudsatser

Hej, jag har lite svårt med att förstå det här med bisatser och huvudsatser. Vad menas med att "huvudsats" är satser som kan stå själva där det inte kommer efter fintia verbet innan? 

Välkommen till Pluggakuten! En huvudsats har flera kännetecken, det ena är att satsen kan stå ensam, och det andra är att det finita verbet kommer innan ett satsadverbial. Det vanligaste testet kallas BIFF-regeln, "I en Bisats kommer Inte Före första Finita verbet". Ett finit verb är ett verb som böjt så att det uttrycker tid och sätt (tempus och modus). I praktiken kan regeln praktiskt taget lyda "i en Bisats kommer Inte Före Första verbet", eftersom det har ungefär samma effekt. Kort sagt, om du kan sätta ordet inte före meningens verb, är det en bisats. Om inte passar bättre efter verbet, är det en huvudsats. 

Exempel:

  • Jag gick vilse i skogen, eftersom jag tappat bort min karta.

Meningen består av två satser, vi provar att sätta in inte:

"Jag gick inte vilse i skogen" eller "Jag inte gick vilse i skogen". Det första alternativet låter bäst. Det är alltså en huvudsats.

"eftersom jag tappat inte bort min karta" eller "eftersom jag inte tappat bort min karta". Det andra alternativet låter bäst. Det innebär att det är en bisats. 

Prova själv med dessa meningar:

  • Klockan går fel.
  • Ta med klockan till reparatören, och se om de kan laga den.
  • Reparatören sa att det skulle gå att laga klockan, men det inte skulle kosta skjortan, och det kändes dumt.
Laguna 5317
Postad: 16 jan 2019

Inte vet jag. 

Svara Avbryt
Close